Fra teori til praksis!

 Denne uka har rett og slett bare sust avgårde - bokstavelig talt! Det har vært så mye og jeg har dermed glimtet med mitt fravær her. Beklager for det! I dag har vi hatt lunsjbesøk av ei venninne og hennes to søte små, samt naboens hund, til barnas store glede. En utrolig koselig dag! 

Husker dere det jeg nevnte om mine vegetarplaner? Vel, min plan om å bli et bedre og sunnere menneske er godt i gang allerede - jeg har nemlig ikke spist kjøtt en eneste gang siden da.  Jeg driver enda å forsker på området, og prøver ut nye ting hver dag. Synes egentlig dette er et utrolig interessant tema, og et veldig givende mål, og jeg føler jeg klarer meg utrolig bra til tross for at jeg ikke spiser døde dyr lengre.

Barna har jeg ikke kuttet ut kjøtt til enda, av den enkle grunnen at jeg er nødt til å være hundre prosent sikker på at de til enhver tid får i seg nødvendige næringstoffer og jeg enda undersøker dette. Og så er det jo verdt å nevne at de er noe skeptiske til denne maten som smaker, føles som, og ligner på vanlig kjøtt - bare at det ikke er det. Noe jeg synes er utrolig supert! På fredag lagde vi vår vanlige fredagspizza - og den nytes mye bedre når jeg slipper å tenke på at det er døde dyr jeg spiser! Jeg føler at den mye misbrukte unnskyldningen om at vi er kjøttetere og derfor ha kjøtt er veldig utdatert. Jeg velger å tro at dette utsagnet i beste fall grunner i total uvitenhet. Bare i løpet av min prøveperiode som veggis i det siste har jeg funnet erstatninger for omtrent alt. Noe smaker helt grusomt, og andre ting smaker faktisk veldig godt.

Vi lever ikke i steinalderen lengre, vi løper ikke rundt i skogen og dreper dyr med pil og bue- vi , majoriteten av befolkningen i alle fall - benytter oss av en kynisk og masseproduserende kjøttindustri som behandler dyrene uten respekt for at de også er levende vesner med tilhørende følelser - selv om de til syvende og sist skal ende opp på noens matfat. Da finnes det bedre alternativer, og dette er jeg temmelig sikker på at jeg har funnet løsningen på. I alle fall for vår lille familie. 

Ha en god natt fine følgere ♥

 

 

31 kommentarer

Meg

02.04.2017 kl.00:11

Interessant innlegg

02.04.2017 kl.01:00

Ikke uttale deg om noe du ikke har peiling på! Hvis du trur at en bonde i dag avler frem dyr, bare forde dem til slutt ender opp på våre matfat, så tar du skammelig feil! Men vi er nå vant til at Ranveig vet jo best... såååå... feil!!

02.04.2017 kl.02:28

Flott at du velger å være vegetarianer og flott at du sparer barna for det! Men jeg må kommentere på at du mener at vi ikke løper rundt i steinalderen lenger.. argumenter for å spise kjøtt er at det er det vi er tilpasset over lengre tid med samme diett. Da snakker man tusenvis av år, hva man velger å spise nå er helt irrelevant. Når det er sagt går det og ikke spise kjøtt, men det er lettere å fungere optimalt om du får i deg et kjøttmåltid en gang i blant. lettere, ikke obligatorisk vel og merke. Uansett, poenget mitt er: vi er i steinalderen. Mennesker har levd store deler av vår tid som art i steinalderen så det er den livsstilen som fungerer best for oss.

Adina

02.04.2017 kl.02:42

Synes du er flink, fortsett sånn. Les på Norsk Vegetar Forenings side, der får du svar på alt du måtte lure på http://veg-veg.no/

Et lite tips hvis du ønsker bli veggis er å huske på at Gelatin, som finnes i mye mat og godteri, er laget av gris. Lykke til!

02.04.2017 kl.07:21

Kan du skrive litt om hva du bruker som erstattere og hvilke som smaker godt? Hva bruker du på pizza isteden for ost f.eks?

Jeanette

02.04.2017 kl.09:32

Supert!!! Beste jeg har lest på lenge. Hilsen vegetarianer

02.04.2017 kl.10:45

Anonym; jeg er bonde, jeg har kjøttfe og sau, totalt 344 dyr på bruket nå, betydelig mindre til høsten. Jeg har de kun for å produsere mat. Ja, jeg er glad i dyrene og gjør det jeg kan for at de skal ha det bra, men til syvende og sist er de en inntektskide- fordi det er mat.

Rannveig: Stå på! Vi spiser fisk 2-3 ganger i uken og kjøtt maks en, resten er vegetabilsk her i gården. Vi bruker dog nesten ingen erstatninger av tofu og lignende, kun hvis barna velger det på turdager med skolen, her går det mye i bønner og linser, og det funker til alt :)

02.04.2017 kl.11:00

Igjen snakker du om ting du ikke har peiling på....

02.04.2017 kl.12:32

Anbefaler alle å se dokumentarene "cowspiracy", "food choises" og "earthlings" på f eks Netflix for å ta til seg litt mer informasjon om kjøttindustri 😊 Å kutte ut kjøtt er både bra for helsa, dyra OG miljøet!

Tina

02.04.2017 kl.13:49

Et supert valg! Som kommer til å forbedre helsa di og spare miljøet. Anbefaler deg å lese om det. Det er så mange helsegevinster! (Framfor å høre på disse uvitende id*%tene som kommenterer her).

ane

02.04.2017 kl.13:51

så utrolig flink du er :) jeg klarer ikke og kuttet ut kjøttet,men spiser mye mindre har for eksempel 3-4 middager i uka uten kjøtt eller kylling

Lizbeth Osnes

02.04.2017 kl.14:15

Kom gjerne med tips til erstatninger som faktisk smaker godt - der sliter jeg fremdeles litt :-) Vi har også begynt å kutte kraftig ned på kjøtt her i hus, og selv om vi nok ikke blir vegetarianere er det veldig deilig å vite at vi gjør litt vi også :-)

02.04.2017 kl.14:46

10.45... jeg vet hele den prosessen der... Men folk flest trur at oss som er bønder i dag, gjør dette for pengene sin skyld... De tenker ikke på at det er vår inntekt, vårt levebrød... også er det mange som mener at, er det et gårdsbruk der dyremishandling foregår, så skjer det på alle gårdsbruk... noe som er helt feil!

02.04.2017 kl.15:08

April snar😂👍

TM

02.04.2017 kl.15:37

Så gøy å lese at du prøver deg som veggis! Som med alt annet så er det mye erstatningsprodukter som smaker pyton, men andre igjen som smaker kjempegodt, så man må bare prøve ut masse :) Burgerene fra hälsans kök er kjempegode, og tror ikke ungene dine merker at det ikke er kjøtt :) Og "kjøttdeigen" fra anamma er kjekk å bruke i lasagne blandt annet.

Merket Astrid och Aporna har masse godt, som også er ganske barnevennlig i smakene, og med morsomme tegninger på pakkene :) Det er ikke så lett å få tak i Norge, men vet at de selger en del av det i Oslo og noe på helsekoster rundt omkring. Har blant annet smakt det som skal erstatte fiskepinner derfra, og de er kjempegode.

Lykke til videre <3

Vegetarfamilie

02.04.2017 kl.16:55

Følg gjerne bloggen min. Masse oppskrifter og informasjon om vegetarlivet.

02.04.2017 kl.17:07

Ja du er den rette til å snakke om dyrevelferd😂😂Hvor er katten du skaffet deg og ikke greide å ta vare på ?

Anonym

02.04.2017 kl.20:11

Hei. De pizzaene du lager og tar bilder av ser alltid utrolig gode og saftige ut. Kan ikke du komme med oppskrift på bunn og nevne hva slags fyll og saus du bruker på???

Celine

02.04.2017 kl.20:53

Jeg spiser kjøtt med stolthet fordi vi mennesker er laget for å spise kjøtt. Vi har gjort det i alle år. Problemet med å bli vegetarianer er at du ikke får i deg alle vitaminene og mineralene som er i kjøtt/fisk hvis du blir vegetarianer. Ja det finnes jo kost tilskudd på apoteket som er dritt dyre og unaturlig for kroppen. dyr ende opp på slakteriet og blir mat somregel. De fleste dyr her i Norge blir godt tatt vare på og blir slaktet på et humanisk vis. Hadde dyrene blitt dårlig behandlet og blitt slaktet på uhumanisk måte så hadde jeg også ikke spist kjøtt, men siden jeg vet at de blir godt behandlet og slaktet på et humanisk vis så bryr jeg meg fint lite om jeg spiser kjøtt eller fisk eller salat. Hovedpointe er at vi kan ikke lage kirkegårder til alle dyr bare fordi de "har" følelser osv. For mennesker er det unaturlig å holde seg unna kjøtt. Hvor skal vi ellers gjør av alle dyrene når de dør hvis alle hadde blitt vegetarianere? Livets sirkel for kyr,griser, okser osv er å bli store og bli slaktet for at vi mennesker skal få riktig med vitaminer og mineraler for at vi IKKE skal få mangel sykdommer som vi kan dø av. :)

Julie

02.04.2017 kl.21:58

Fy søren for et naut du er "Celine". Det er åpenbart at du er helt uopplyst både når det kommer til dyrevelferd og menneskekroppen.

Lykke til Ranveig!

Charlotte

02.04.2017 kl.23:43

Dette høres flott ut Rannveig. Stå på. Mye spennende å finne ut om din nye livsstil. Alle må starte et sted. Lykke til videre

03.04.2017 kl.01:18

Celine: Du må lese deg litt opp før du kommenterer. Vi mennesker er ikke laget for å spise kjøtt, BS! Man trenger ikke vitaminer som vegetarianer, det er bare å få i seg rett næring. Beklager å måtte meddele deg dette: Du er naiv hvis du tror at dyr ikke blir mishandlet her i Norge!

Lizbeth Osnes: Gruppa "Veggispreik" på Facebook er fantastisk, meld deg inn! :)

03.04.2017 kl.04:56

Skulle gjerne gjort det samme, men når jeg ikke liker grønnsaker, bønner, linser, nøtter, oster osv så blir det vanskelig. Prøver å erstattete med litt fisk da :)

03.04.2017 kl.09:33

Så flink du er! Synes det er fantastisk at du velger å være bevisst i forhold til kjøttindustrien som er både forferdelig og usunn for kroppene våre :) Er så masse digg vegetarmat man kan lage, at å kutte ut kjøtt ikke er noe problem :) Bare tenk at du skal erstatte kjøtt med en annen proteinkilde; linser, bønner, kikerter, soya, etc, så får du og barna i dere det dere trenger :)

Line

03.04.2017 kl.09:42

Du spiser ikke kjøtt, men pels kan du bruke..... 1. April eller?

Elin

03.04.2017 kl.10:26

Å fronte aksept av bruken av pels har du gjort mang en gang på bloggen din, mens å spise kjøtt er visst totalt uetisk og unyttig. Faktum er vel at de aller, aller fleste vil se på pelsbruk som en mye mer uetisk ting å gjøre enn å spise kjøtt. Fint at du vil prøve og være mer bevisst på hvordan dyr blir behandlet, men når du fremstår så til de grader dobbeltmoralsk, så blir jo hele innlegget bare patetisk og krampeaktig.

03.04.2017 kl.11:58

Dette ble jeg glad av å lese! :) Herlig Rannveig!

Jeg har selv vært kjøttfri de siste syv årene. Jeg er blodgiver hver tredje måned. Løper Oslo maraton hvert år, og i desember besteg jeg Kilimanjaro på ren plantekost.

Så alt går, og jeg er i mitt livs beste form! :)

03.04.2017 kl.14:19

Julie: les deg opp om kroppens behov på næring!

01.18: hvis du vet om et gårdsbruk hvor dyr blir mishandlet håper jeg du sier ifra om det... Men det er ikke ofte det skjer i Norge! Og jo vi er skapt for å spise kjøtt!

Maren

04.04.2017 kl.21:49

Så kult at du utforsker vegetarverden! Det gjorde meg glad! Jeg vil bare si at det er en hel verden av muligheter du kan glede deg til å oppleve, og ikke begrensninger som mange tror vegetarmat innebærer. Det finnes tross alt flere ulike typer planter enn kjøttyper i verden :)

Mht informasjon, så anbefaler jeg deg https://hepla.no/. Siden drives av helsepersonell, leger osv.

Jeg ser allerede i kommentarfeltet, men du vil nok oppleve en del "kritikk" av andre her (som ofte er usann), som feks det at man må spise kjøtt en gang i blant for å fungere optimalt. Det er ikke fakta, kun synsing. Ikke minst alle argumenter som "vi er skap for å spise kjøtt", "hvem skal spise alle dyra da?", "du spiser maten til dyra".

Mitt beste råd mot slike kommentarer er å huske at disse menneskene er uvitende og kunnskapsløse. Jeg var en av dem før, men nå har jeg oppsøkt kunnskap og informasjon. Denne informasjonen er ubehagelig og man vil helst lukke igjen ører og øyne, men dyra kan ikke snakke for seg selv. Bare fordi dem ikke kan si ifra så betyr det ikke at de trives under måten de "produseres" (som man kaller det) på.

Jeg føler at mange er så bastant på å forsvare kjøtt fordi dem ikke ville erkjenne at det er moralsk feil eller uriktig å støtte kjøttbransjen.

hilsen jente 24, vegetarianer i 3 år, og veganer 1 år :)

maren igjen

04.04.2017 kl.21:55

Må bare poengtere, at alle dere her inne som nærmest skryter av at de spiser kjøtt: dere er ikke ernæringsfysiologer, og det er direkte faktafeil å hevde at man ikke får dekt vitaminbehov gjennom vegetarmat. Det står til og med i helsedirektoratet sin veiledning at man får det man trenger gjennom et godt sammensatt vegetarkosthold.

Men selvfølgelig, på samme måte som kjøttspisere får mangler (ja det er mange kjøttspisere som får både jern, folat og B12 mangel) så får vegetarianere det. Alle må spise variert og sunt, uavhengig av om man ekskluderer det ene eller andre ellers blir du syk.

Har vært vegetarianer i 3 år, og aldri hatt en eneste mangel. Alle verdiene mine er helt perfekte (sjekker hvert år). Da jeg spiste kjøtt derimot fikk jeg B12 og folatsyre mangel. I tillegg har jeg flere kjøttspisende venniner som sliter med jernmangel.

Poenget mitt er: ikke sitt her inne og tro dere er leger og ernæringsfysiologer. Det er pinlig og skummelt alt dere får dere til å si om ting dere ikke kan. Vi lever i 2017. Hold dere til vitenskap, og ikke propeganda-fakta og konspirasjon.

Takk for meg

MariT

05.04.2017 kl.19:22

"maren igjen" hør,hør! 😁👏

Skriv en ny kommentar

Bloggdesign av RRH Webdesign
hits