Første trimester fullført !

 

Imorgen har det seg slik at jeg ferdig med første trimrester i svangerskapet, er altså 12 uker på vei da.

Det vil si betydelig redusert risiko for abort, og KVALMEN, som jeg har vært en god del plaget med vil forsvinne (forhåpentligvis) og slappheten og trøtthet som jeg også har slitt med. Babyen vil fra nå av stort sett bare vokse seg større, fordi alle organer er ferdig dannet. Har også vært på en ultralyd i uke 11, skal på en til i uke 13, i tilegg til den ordinære som jeg skal på 18 juli ! Så jeg bare går å tripper og gleeeder meg 😀

 

 

              

         Lille prinsen/prinsessa 11+0 <3                                                               

På det ene bildet kan man se at den ligger i ro, og på det andre at den spreller med armer og bein 🙂 <3 Disse  bildene ble tatt da jeg var på innvendig ultralyd i forrige uke (uke 11) pga smerter og småblødninger, men alt sto visst fint til den lille ! Når jeg forlot det rommet var jeg 20kg lettere, det skal jeg love dere ! Godt og betryggende å vite at alt er ok !

 

 

 Og så magebilder fra uke 9 til uke 12.. 

                
9 uker

Uke9.jpg

Fra 9 uker og 0 dager til 9 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 1-2 g
CRL: 23-32 mm

 

OM BARNET
Embyoet er i begynnelsen av denne uken syv uker gammelt. Denne uken kommer de første målbare hjernebølgene og embryoet begynner å bevege seg. Det er ikke snakk om bevisste bevegelser, og du vil ikke kjenne dem på lenge ennå.

Ansiktsstrukturer som øyne, ører, nese og munn utvikles stadig og blir tydeligere. I øret formes balanseorganet. Både ører og øyne har vært litt merkelig plassert på den lille kroppen, Øynene var på siden av hodet, og ørene nærmere munnen. Denne uken begynner de å flytte seg mot det riktige bestemmelsesstedet.

Kroppen blir lengre, og etter hvert blir også muskler og beinbrusk hardere. Hodet som har lent forover, reises litt opp slik at hals og nakke blir tydeligere. Organene i kroppen utvikles videre, og magesekken kan ses som en svart flekk i venstre del av buken. Hjertet er noenlunde ferdig utviklet og slår flere slag enn noen sinne denne uken ? gjennomsnittlig 177 slag i minuttet!

Denne uken dannes det endelige nyreparet. Armene består av skulder, overarm, albue, underarm og håndplate. Beina utvikles litt tregere, men mot slutten av uken vil også de har den tydelige inndelingen med lår, kne, legg, ankel og fotplate. I hånd- og fotplatene dannes det avgrensninger for fingre og tær.

Det tredimensjonale ultralydbildet viser firlinger og er tatt i denne svangerskapsuken.

TIL MOR: Forandring er mulig!

9 uker gravid

Hurra! Første dag uten å være kvalm. Ja, slik er det for mange nå. Noen tror nesten ikke på det før dagen er omme. De har ikke en gang fornemmet den ugne følelsen. Plutselig er man jo den gamle jenta igjen.

Det går til og med an å glemme at man er gravid. Kanskje blir partneren invitert til en hyrdestund. Eller kanskje unner du deg noe du har ønsket deg en stund, en slags premie. I svangerskapet burde kvinner unne seg alt!

TIL FAR: Når forteller man?
?Hva er dette?? undrer svigermor mens hun holder opp Svangerskapsboken. Brosjyrer for mammaklær og gravidblader har en merkelig tendens til å finne veien ut av avisbunken når gjester er på besøk. Å takke nei i festlige anledninger og samtidig unngå spørsmål om graviditet er heller ingen enkel øvelse. Kvalmebyger og brekningstendenser i arbeidstiden kan lett gi et forklaringsproblem.

Etter uke 12 er risikoen for spontanabort mye mindre, og dere kan etter tradisjonen trygt fortelle at dere venter barn. Mange venter enda lenger med å fortelle. Det kan være spennende å se hvor lenge man makter å bære på hemmeligheten. Ved halvgått svangerskap skal det godt gjøres å holde det skjult. Da vises magen godt på de fleste gravide.

Hun har kanskje ikke kunnet dy seg? Kanskje vet hennes mor, søster eller beste venninne allerede om deres lille hemmelighet. Kvinner får gjerne behov for å betro seg til andre kvinner når de blir gravide. Du fortjener uansett å bli spurt før hun forteller om svangerskapet. Dersom du også har behov for å snakke med en kamerat eller et nært familiemedlem, bør mor ha gode grunner for å motsette seg dette.

Dere behøver ikke å være veldig oppfinnsomme når hemmeligheten skal avsløres. Budskapet er i seg selv en stor overraskelse!


 

10 uker

Uke10.jpg

Fra 10 uker og 0 dager til 10 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 2,5-4 g
CRL: 33-41 mm

 

OM BARNET
Embryoet er i begynnelsen av denne uken åtte uker gammelt, og ettersom alle indre og ytre strukturer nå er komplette, avsluttes embryofasen. Barnet er nå et foster! Foster betyr ?liten? eller ?avkom? og skal bare vokse og modnes frem mot fødselen.

Fingre og tær blir tydeligere, og armer og bein er omtrent riktig plassert med nesten riktige proporsjoner i forhold til kroppen. Armene er bøyd ved albuen og håndleddet er tydelig. Tommelen skiller seg fra de andre fingrene i form. Både tå- og fingernegler begynner å formes. Armene er nå så lange at de kan møtes rundt brystet. Fra nå av vil utviklingen av armer og bein skje noe tregere.

Hjernen har nå en stor høyre og venstre hjernehalvdel, og begynner så smått å få kontroll over bevegelsene. Fosteret har brystvorter og kan snart tisse ettersom nyrene begynner å produsere urin. Øyelokkene dekker nesten hele øynene og vil snart lukkes helt. Nesetippen blir også synlig denne uken. Ganen formes og overleppen er ferdig utviklet. Det første ordentlige hudlaget begynner å omsvøpe fosteret, og skjelettet omdannes gradvis fra brusk til bein. Dette skjer vanligvis først i overkroppen.

TIL MOR

10 uker gravid

Husker du at det du tenker og føler er viktig for barnet ditt, på samme måte som det du spiser og drikker? Klarer du å se for deg den knøttlille passasjeren som svømmer lykkelig rundt i sitt eget verdenshav – inne i din kropp? Til tross for at du har visst om det i noen uker, kan denne følelsen av uvirkelighet plutselig komme over deg: “Er det egentlig noe der? Jeg merker jo ingen ting?”

Ja, det er noe der. Noe vidunderlig. Ditt lille barn som både kan røre på kroppen, bevege de små bena og armene; til og med hikke. Antagelig kjenner du ikke fysisk noe av hennes hemmelige liv. Men du kan delta hver eneste dag i hennes verden. Fantasienes verden, en verden bare for dere to!

Kroppen forteller deg at den allerede begynner å gjøre seg klar, for brystene vokser. Noen blir riktig så brystfagre og må allerede nå investere i en god bh. Nyt den forandringen (selv om brystene kan føles temmelig ømme ) Mitt inntrykk er at de fleste kvinner synes de har for små pupper. Nå har du ditt livs sjanse, så løft hodet og hev brystet. Det gjør deg godt og du får en flott holdning.

TIL FAR: Kosthold og trening
Mor har lært at toksoplasmose kan overføres fra kattesand eller ved inntak av kjøtt som er dårlig varmebehandlet. At hun kan spise sushi dersom hun holder seg unna tunfisken, har hun snappet opp i et ukeblad.

En gravid møter et utall restriksjoner og formaninger. Hun bør ta tilskudd av folsyre og vitamin D. Ellers er det nok med et sunt og variert kosthold. Et lavt sukker-inntak er viktig for å unngå svangerskapsdiabetes. Væskebehovet øker og bør dekkes med vann. Det anbefales at hun er i lett til moderat fysisk aktivitet i minst 30 minutter hver dag så lenge hun ikke får plager. Rask gange, jogging eller aerobic kan være bra. Kontaktidrett som kan gi støt mot magen, anbefales ikke.

Du gjør jobben enklere for mor ved selv å sørge for en sunn livsstil. Det nytter ikke å si at det er hennes oppgave å leve sunt fordi det er hun som bærer på barnet. Dersom du samtidig sitter med hånden langt ned i potetgullposen, blir du ikke særlig populær. Mor skal selvfølgelig kunne unne seg sjokolade og hurtigmat, men dette bør ikke skje hver dag. Sunne retter finner du i kokebøker og på nettet. Besøker du grønnsaksdisken, oppdager du fort at salat er mer enn kinakål.

Ved å legge forholdende til rette for mor bidrar du til at barnet får de beste forutsetninger. Forhåpentligvis gir livsstilsendringen mersmak. Sunne foreldre er de beste forbilder for barn som vokser opp i en verden full av fristelser.


11 uker

Uke11.jpg

Fra 11 uker og 0 dager til 11 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 5-10 g
CRL: 41-52 mm

 

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken ni uker gammelt. Denne uken dekker øyelokkene øynene, og de åpnes ikke før 27. uke. Lever, tarmer, hjerne og lunger begynner så smått å fungere nå, og hodet vokser ikke fullt så fort lenger. Dermed kan kroppen ta igjen litt og få riktigere proporsjon til hodet. Føttene har til nå stått med fotsålene mot hverandre, men vil sakte men sikkert rette seg ut slik at fotsålene peker bort fra kroppen.

20 små tannknopper finnes nå i gommene. Ved slutten av denne uken samles tarmen igjen i buken, slik at navlebrokket forsvinner. Tynntarmen er også foldet og begynner å få tarmtotter som etter fødselen vil trekke næringsstoffer ut til kroppen. Fordøyelsesmusklene begynner å virke og trekker seg sammen.

Fosteret beveger seg mye, men det er fremdeles for tidlig å kjenne de små sparkene. Men kanskje kjenner du toppen av livmoren like over skambeinet? Snart vil du kanskje få høre det lille hjertet slå. Det slår omtrent dobbelt så fort som ditt, rundt 150 slag i minuttet.

TIL MOR

11 uker gravid

“Tenk vakre tanker” er et svært gammelt råd. Ikke alltid så lett i en stresset hverdag med fullt program. Jeg har lest at gravide i Kina og Japan pleide å ta seg tid til en daglig meditasjon med babyen. For et flott rituale! Om du ikke er vant til å meditere, kan metoden brukes til en god “pust i bakken,” og til å knytte de første bånd mellom deg og barnet ditt.

Kanskje er det nå du kan starte med ditt lille “undringskvarter”? Livmoren, som begynte å vokse tidlig i svangerskapet, ligger fortsatt nede i bekkenet og presser på urinblæren. Jeg tipper at du må late vannet oftere nå. Noen kan til og med tro at de har en urinveisinfeksjon på gang på grunn av denne trangen til stadig å late vannet.

Dette vil endre seg, for om ca. 1-2 uker kommer livmoren opp av bekkenet, og du kan føle en liten oppfylling over bekkenkanten eller symfysen (på norsk; “skambenet” ? et forferdelig ord!). Dette kan gi deg en mulighet til å høre barnets første hjerteslag. Apparatet som brukes kalles doppler. Det fungerer etter samme prinsipp som et ekkolodd. Siden de fleste førstegangsgravide ikke kan kjenne barnets bevegelser før ca. 16-20 uke, er dette en stor opplevelse, og for mange en kjærkommen lyd. Bare gled deg!

Føles magen stor og oppblåst, er det et velkjent fenomen. Både hormonene østrogen og progesteron (som står for de fleste av forandringene) gjør glatt muskulatur i hele kroppen din slappere. Dette skjer også i fordøyelseskanalen. Maten kan av den grunn av og til passere langsommere gjennom systemet, og du vil føle deg oppblåst. Dette er positivt for barnet ditt! Det langsomme tempoet fører nemlig til at næringsstoffene suges bedre opp fra blodet ditt. Kanskje er det også hyggelig for passasjeren din at det er liv om bord!

TIL FAR: Svangerskapskontroll
Helsemyndighetene har fastlagt et detaljert program for oppfølging av den gravide. Kontroller hos fastlegen eller jordmor danner grunnlaget for svangerskapsomsorgen, som baserer seg på forskning og lang tids erfaring. Meningen er først og fremst å sørge for mors helse. Dernest skal babyen sikres de beste vilkårene for vekst og utvikling.

Normalt er det kontroller i graviditetens uke 12, 24, 28, 32, 36, 38, 40, 41 og 42. Ultralydundersøkelsen i uke 18 kommer i tillegg. ?Helsekort for gravide? fylles ut på første kontroll og følger den gravide helt frem til fødselen. Her er det informasjon om kvinnens generelle helse og tidligere svangerskap. Informasjon om far skal også journalføres. Kartleggingen gjøres for å fange opp eventuelle risikofaktorer. Blodtrykk, vekt og resultat av urinprøven registreres på helsekortet hver gang. Fra uke 24 måles omfanget av den voksende magen. Utviklingen fremstilles grafisk på kortet for å avdekke vekstavvik hos barnet.

Myndighetene har ikke laget noen egen pappaomsorg. Det finnes intet kontor der noen spør deg om hvordan du har det, eller om hvordan du tror det vil bli å være far. Bli derfor med mor på kontroll! Her får du verdifull veiledning av helsepersonell med erfaring. Leger og jordmødre vet mye om fars forventning og bekymring.

Mor vil sette pris på at du stiller på svangerskapskontroll. Det er stadig mer vanlig at fedre deltar. Prøv å bli med minst en gang eller to. I tillegg til å få luftet egne tanker får du et interessant innblikk i hvordan omsorgen for den gravide fungerer.


12 uker

Uke12.jpg

Fra 12 uker og 0 dager til 12 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 10-20 g
CRL: 52 mm

 

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 10 uker gammelt, og mange regner dette tidspunktet som en milepæl. De fleste spontanaborter skjer i løpet av de 12 første ukene av svangerskapet, og fra nå av er spontanaborter mindre vanlige. Årsaken er at fosterets organer nå er ferdig dannet, og det er som regel feildannelser som ender i tidlig spontanabort.

Det lille fosteret ligner stadig mer på et lite menneskebarn, selv om det ikke er mange centimeter langt. Ansiktet har øyne, nese og munn og nå formes også strupen og stemmebåndene.

Leveren begynner å skille ut galle, som lages i den ferdig formede galleblæren. Både skjoldbruskkjertelen og bukspyttkjertelen er ferdig formet, og bukspyttkjertelen begynner å produsere insulin. Det er fremdeles vanskelig å bestemme barnets kjønn ved ultralyd, men fosteret begynner å vise karakteristiske trekk i de ytre kjønnsorganene. Mye av bevegelsene til fosteret er reflekser, og det tynne hudlaget er veldig sensitivt.

TIL MOR: Gratulerer med første etappe!

12 uker gravid

Alle overganger er vanskelige for de fleste av oss. Til og med de som vi kan ha ønsket oss, planlagt og lengtet etter. Kanskje ble disse første ukene helt annerledes enn det du hadde tenkt deg.

Har du vært gjennom tårer, bekymring og uro kan jeg trøste deg med at dette pleier å slippe taket nå. I alle fall vil du merke at det stadig går lengre og lengre tid mellom hver gang disse vonde følelsene kommer. Selv om de kanskje aldri forsvinner helt.

For de som har tenkt en del på, og vært redd for, at “noe skulle gå galt” er dette tiden da de fleste puster lettet ut. Sjansen for at det lille nye livet du bærer vil se den verden du lever i, er veldig stor.

Er kvalmen til å leve med, trøttheten avtagende, og du og partneren i god dialog, er det deilig. Har dere i tillegg fått høre hjerteslagene til minibabyen, ja da er dere underveis i riktig retning! Hold stø kurs fremover, og dere vil oppleve at den resterende delen av reisen har mye å by på.

TIL FAR: Den magiske uken!
Barnet har nå fingre, tær, ører og øyne. Hvert minutt sørger mer enn 150 hjerteslag for å pumpe blod rundt i den lille kroppen. Nyrene skiller ut urin som barnet tisser ut i fostervannet. Den genetiske koden har sørget for at cellegrupper har blitt til organer som samarbeider om kroppens ulike funksjoner. Alle strukturene er på plass til tross for at fosteret ikke veier mer enn 20 gram og er litt over fem centimeter langt.

Etter uke 12 reduseres sannsynligheten for spontanabort dramatisk. De fleste ufrivillige svangerskapsavbrudd skjer i første trimester. Som oftest er dette naturens måte å velge bort fostre på som har feil som ikke er forenelig med liv. Noen ganger har fosteret alvorlige genetiske avvik. Alternativt kan celledelingsprosessen tidlig i svangerskapet ha gått feil.

Mange par vil oppleve spontanabort en eller flere ganger. Kanskje har dere allerede vært igjennom dette? Folk tenker at det ikke er så farlig å miste et barn tidlig i svangerskapet. For par som opplever spontanabort, kan dette være en dyp tragedie. Sorgen tynger selv om man ikke har kjent spark eller sett barnet med ultralyd. Det var akkurat dette barnet som var ønsket. Tapet rammer også far med stor tyngde.

Selv om ingen kan garantere for resten av svangerskapet, er det nå på tide å senke skuldrene. Har barnet overlevd så langt, er det sannsynlig at det vil utvikle seg til et levedyktig individ. Det er for alvor liv i drømmen om at du skal bli far!

7 kommentarer

Siste innlegg