16 uker


16 uker

Fra 16 uker og 0 dager til 16 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 135 
CRL: 11,5 cm 
Full lengde: 16 cm

.

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 14 uker gammelt. Den loddrette furen over overleppen kommer på plass denne uken. Beina tar igjen armene i utvikling, og vil fra nå av være lengre. De livlige bevegelsene blir stadig bedre koordinert.

Fosteret svelger fostervann og tisser et ut igjen i fostervannet. Noen av avfallsstoffene begynner å samles i tarmen.

Er det ikke utrolig at fosteret allerede kan suge, svelge, tisse, gjøre pusteøvelser og bevege seg bevisst?

TIL MOR: Gi meg et tegn, lille venn!

16 uker gravid

Er du heldig er det mulighet for at din lille sommerfugl vil slå litt med vingene og fortelle deg hvor den er. Er dette ditt første barn kan det være for tidlig. Kanskje må du vente helt til uke 20 før du kjenner noe. Første gangen du merker noe, kan det være at det er så vagt at du ikke riktig fatter det. Noen forteller om en fornemmelse av en liten fiskehale som slår, mens andre sammenligner det med en luftboble som sprekker. Det er så spennende!

Sett av litt tid når du har lagt deg om kveldene, og ligg musestille. Du må konsentrere deg for å kjenne noe. Og kanskje kjenner du det ikke likevel. Mens du ligger der og kjenner etter, kan du more deg over tanken på at din lille passasjer ligger og klapper i hendene!

Rundt denne tiden opplever noen kvinner at de får ordentlig vondt i lysken. Det kan skremme mange. Noen tror det er noe galt siden smerten kan være så intens, nesten krampelignende den lille stunden den varer, men det er en forklaring på det meste som skjer. Til og med på dette. Årsaken er at båndene (ligamentene) som holder livmoren på plass nå strekkes fordi livmoren vokser. Smertene kan komme hvis du reiser deg brått opp, hvis du snur deg raskt rundt i sengen, eller når du er ute og går. Heldigvis går smertene fort over. Det kan hjelpe å bøye kroppen litt fremover når du kjenner smertene. Dette følger deg ikke gjennom hele svangerskapet.

Er du blant de som plages med hard mage (også hormonbetinget) er det viktig med fiberrik kost, rikelig med drikke og mosjon. Drikker du vann slipper du unødige kalorier. Vann renser dessuten kroppen din for avfallsstoffer. Et godt råd kan være: “Gå ikke forbi en kran uten at du stopper for å drikke.” Visste du forresten at kroppen din nå bruker lengre tid på å fordøye maten du spiser. Magesekken tømmes i løpet av 130 minutter mot tidligere ca. 50 minutter.

TIL FAR: Ultralydundersøkelsen
Ultralydundersøkelsen må du ikke gå glipp av. Her får du se ditt barn i fri utfoldelse for første gang. Nå kan dere sammen endelig knytte bånd til den lille som vokser i magen.

Alle gravide i Norge får tilbud om ultralydundersøkelse rundt uke 18. Selve ultralydfremstillingen baserer seg på prinsippet om puls-ekko. Høyfrekvent lyd sendes fra en probe gjennom mors mage, videre gjennom livmorveggen og inn i fosteret. Lydbølgene forplanter seg med ulik fart i de ulike strukturene i den lille kroppen, noe som gir seg utslag i ulike ekkosignaler. Alt tolkes av et dataprogram og fremstilles som levende bilder på skjermen. Ultralydbølger er verken skadelig for mor eller foster.

De fleste er spent på barnets kjønn. Hovedformålet med ultralyd er uansett å se at alt står bra til med barnet. Undersøkelsen er mer enn en fornøyelig filmsnutt som viser poden i sving for første gang. Vær mentalt forberedt på overraskelser. Noen barn har medfødte misdannelser. Og kanskje ser dere ikke én, men to sprellende fostre på skjermen. Termindatoen kontrolleres og justeres ved å gjøre standardiserte størrelsesmål av fosteret. Ved ultralyd kan man se hjertets fire kamre og vurdere hjerteklaffene. Det hører også med å se på hjerne, ryggrad, nyrer, urinblære og tarmsystem. Undersøkeren går ofte fort frem, så spør om noe er uklart.

Den utydelige sort-hvitt-utskriften dere får med dere etter undersøkelsen, representerer noe unikt. Om fem måneder avsløres originalen.

13 kommentarer
  1. Mona: Jeg tror også jeg får en gutt, siden hjerterytmen tilsier det ;- ) Men magen min er faktisk større enn det ser ut som på bildet, hæhæ !

  2. Ta vare på tor even.. Du ane ikke for en god gutt du har, å fucke du opp kan æ love dæ du angre.. Ingen prøve så hardt som han å gjøre en god jobb, å æ håpe ikke du e for ung og blind til å se d

  3. Gratulere med ny uke! 🙂 Vanskelig å se på magen din hva du får i grunn! :p Men er jo ikke lenge igjen til du skal på UL 🙂 å mager vokser som sagt forskjellig fra person til person! Jeg vil personlig si at jeg har VERDENS minste mage til å være 33 uker :p

  4. Ooh du kommer Til å bli svær:D nice!!! Fødte for
   5 dager siden jeg…. 🙂 gled deg Til nurket kommer!

  5. Oi stor mage Allerede ja :):)min er også struttende, men jeg hadde guttemage sa de sist jeg gikk gravid, men der kom det ei jente gitt ! 😉

  6. Magefasong sier ingenting om kjønn, er kunn en myte at magefasong har noe å si på kjønnet. Hvordan mage du får kommer ann på hvor mye fostervann du har, hvor stor babyen er, hvordan den ligger, hvor mye du legger på deg og om magemusklene dine er godt trent eller ikke. Det har også en del å si om du er høy eller lav.
   Kjempe fint at dere har funnet ut at det beste er å være venner, helt enig på det. Det viktigste er barnet deres, og det er kjempe flott om dere klarer å samarbeide og komme overens. Barnet vill få det mye bedre om dere foreldre har ett godt forhold og samarbeid ,enn om dere krangler og er uvenner.
   Når man velger å få barn så er det alltid barnet som skal settes først, både hos mor og hos far:)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg