24 uker

 ♥ I dag er det fredag 26 august, og du er 24 uker ut i svangerskapet. Det er 16 uker og 2 dager igjen til din termin, søndag 18. desember  ♥

 

Tiden går så fort ! 24 uker allerede ,bare 6 uker til jeg er 30 uker på vei, og det er helt hærlig å tenke på !  Er ikke lenge til gutten min er ferdig med å være huleboer i magen min, og kommer ut til meg slik at jeg kan holde han i armene mine <3 

Det første mamma sa til meg når jeg kom hjem fra ferie, var : ”  HERREGUD, så svær magen din egentlig er blitt ”  haha 🙂  Lillegutt vokser seg stor <3 

Kynnere har jeg nok av, veldig plagsomt ! Men det er jo igrunn bra at kroppen min gjør som den skal og fungerer ! 

 

 

TENK at min lille baby ligger inni der, helt fantastisk og rart å tenke på  ♥

 

 

Fra 24 uker og 0 dager til 24 uker og 6 dager av svangerskapet.

Vekt: 650 g 
CRL: 21 cm 
Full lengde: 29 cm

 

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 22 uker gammelt. Det begynner å fylle plassen i livmoren, og du kjenner bevegelsene stadig mer tydelig. Balanseorganet sitter i øret, og nå fortsetter ørets strukturer å hardne og modnes slik at fosteret kan høre bedre og holde balansen bedre enn tidligere. I motsetning til hva mange tror, er det ikke stille i livmoren. Fosteret kan høre lyden av mors pust, lyden fra mors hovedpulsåre som ligger like bak livmoren, stemmen hennes og fordøyelsen.

Respirasjonssystemene utvikles for å kunne håndtere pusting av luft, men lungene overfører ikke oksygen til blodet eller tar imot karbondioksid ennå. Dette skjer gjennom morkaken.

TIL MOR: Du er livets vokter!

24 uker gravid

Dette er tiden da de aller fleste hver eneste dag vil, og skal, kjenne at barnet beveger seg eller sparker. Jeg skriver skal for dette er det beste beviset på at barnet ditt har det bra! Din konstante bevissthet om barnet du bærer er første skritt til å knytte bånd til det. Nå økes og intensiveres denne bevisstheten av barnet selv. Hun tar kontakt med deg!

Etterhvert som nervefibrene forbinder seg med hverandre og musklene utvikles og styrkes, vil bevegelsene til barnet endre seg. Det er fortsatt nok plass i hulen til rikelig med utfoldelse, så mulighetene til variasjon er mange.

Tenk deg at barnet ditt kan sitte rett opp og ned med bena “i kors”. At hun kan legge seg henslengt bakover med armene under hodet (kanskje når du spiller yndlingsmusikken din). Hun kan sykle med bena, og krabbebevegelser hører også med til treningsprogrammet. Gled deg over hver bevegelse!

Antageligvis vil du kun oppleve denne helt spesielle fornemmelsen av barnespark i magen et par ganger i livet. Livet må jo føles godt for dere begge nå? Kanskje kan det nye livet gi deg perspektiver på ditt eget liv?

Visste du at hverdagsstress over tid kan uroe barnet? Er du for eksempel trøtt, men allikevel unnlater å ta deg en liten hvil, vil du kunne merke at barnet beveger seg mer og er urolig. Det er ingen nervekanaler eller annen fysisk forbindelse mellom deg og barnet, men adrenalin og andre opphissende eller dempende stoffer kan komme gjennom morkaken og påvirke barnet ditt.

Ellers kan du kanskje merke at du er varmere enn vanlig og svetter mer enn ellers? Dette skyldes skjoldbruskkjertelen som blir mer aktiv. Hvilestoffskiftet ditt er 20% høyere enn vanlig når du er gravid. Nattesvetten hjelper til med avkjølingen, samtidig som avfallsstoffer fjernes. Husker du på å drikke rikelig?

TIL FAR: Nå kan barnet overleve!
Fra nå av har barnet gode sjanser for å overleve om det skulle bli født. Selv om det bare veier litt over halvkiloen og måler i underkant av tretti centimeter, blir sluttresultatet ofte helt normalt.

Barn som fødes før uke 37, regnes som premature. Fødes barnet nå, er det ekstremt prematurt. Ser det ut til å bli en for tidlig fødsel, vil mor få en lungemodningssprøyte. Sprøyten inneholder kortison, som får barnets lungeceller til å skille ut surfaktant. Dette er et såpelignende stoff som forhindrer lungeblærene i å kollapse. Et for tidlig født barn er særlig utsatt for infeksjonssykdommer. Streng hygiene rundt barnet vil redusere risikoen. Barnet legges i kuvøse for å gjenskape forholdene i mors liv. Kuvøsen skjermer barnet for lys og støy, og sørger for stabil temperatur. Ulempen er at den står i veien for hudkontakt med mor og far.

Hvis barnet blir født nå, må dere regne med et lengre opphold ved en nyfødtmedisinsk spesialavdeling. Her er det profesjonelle leger og sykepleiere som tar godt vare på dere. Alle avgjørelser tas i samråd med erfarne leger. Ingen foreldre skal måtte ta vanskelige valg for sine barn. Det beste er at barnet blir der det er, i mange uker til. Modningen skjer raskt, og barnet vokser seg sterkere og sterkere for hver dag som går!

 

24 ukero

9 kommentarer

Siste innlegg