28 uker – 3 og siste trimester er begynt !

 I dag er det fredag 23. september, og du er 28 uker ut i svangerskapet. Det er 12 uker og 2 dager igjen til din termin, søndag 18. desember ♥

 

 Vekt: 1100 g 

CRL: 24,5 cm 
Full lengde: 33,5 cm

 


 
28 uker

 

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 26 uker gammelt. Hjernebølgenes mønster ligner det nyfødtes.

Fosteret blir stadig flinkere til å åpne og lukke øynene, suge og svelge. Lungene kan nå puste luft, men det er fremdeles best for fosteret å forbli i livmoren slik at det kan vokse seg større. For hver dag som går bedres prognosene for å få et sunt og friskt barn om for tidlig fødsel inntreffer. Fosterets kropp består av mellom to og tre prosent fett.

Sentralnervesystemet begynner også å bli så modent at fosteret klarer å regulere kroppstemperaturen og gjøre regelmessige pusteøvelser.

Hos gutter begynner testiklene å synke ned i pungen.

TIL MOR: Sjumåneders-seremonier!

28 uker gravid

Ja, det grunn til å feire nå, for barnet ditt kan klare seg utenfor sin trygge hule. La det fylle deg med en god følelse av trygghet! I enkelte kulturer andre steder i verden, feires svangerskapets sjuende måned med spesielle seremonier for å feire det nye livet som vokser frem.

I et rituale som brukes av Quichefolket i Guatemala, beskriver moren omgivelsene høyt for sitt ufødte barn. Du kan jo for eksempel også gå fra rom til rom og fortelle barnet om hjemmet der dere skal bo, eller beskrive de menneskene som skal bo der sammen med dere.

Kanskje vil du si barnet ditt noe helt annet. Dette kan være en flott inspirasjon for dere begge to. Vi vet at barnets hjerterytme øker når du snakker til det! Gjør også partneren din oppmerksom på alle mulighetene han har. Kanskje vil han feire dere begge to?

Tross feiring, kan halsbrann og sure oppstøt bli ganske merkbare rundt denne tiden.

Lukkemuskelen som sitter der spiserøret går ned i magesekken svekkes i svangerskapet. På den måte kan magesyre fra magen komme opp i spiserøret. Halsbrann er et svært beskrivende ord, for det føles som om det “brenner” i halsen.

Gode råd kan være å spise langsomt og tygge maten grundig. Spis små måltider, ikke legg deg flatt ned etter et måltid eller bøy deg fremover fra midjen. Prøv å finn ut av hva slags mat som gir deg ubehag. Et glass melk kan hjelpe. Det finnes også reseptfrie midler mot magesyre som gravide kan bruke. Har du merket at årene på bena dine blir mer fremtredende?

Får du åreknuter så vit at dette kan være arvelig, men også fordi av at hormonene i svangerskapet mykner klaffene i åreveggen. Prøv å ikke stå for lang tid av gangen. Klarer du å ligge med bena høyere enn magen, er det til god hjelp. Da vil blodet lettere strømme tilbake til hjertet.

TIL FAR: Foreldrepermisjon og pappakvote
Foreldrepermisjonen er et velferdsgode som ble innført for å bøte på lave fødselstall i etterkrigstiden. I dag er det en selvfølge at myndighetene legger til rette for at vi kan få barn, og at vi kan være hjemme med dem etter fødselen. Fedrekvoten har økt gradvis de siste årene og utvides fra ti til tolv uker for fedre med barn født etter 1. juli 2011. Denne utvidelsen er et sterkt signal om at far er ønsket hjemme hos barna.

Fedrekvoten er fars egne uker av foreldrepermisjonen. De ni første ukene av permisjonen er forbeholdt mor, mens de gjenstående ukene kan fordeles fritt. Fars uker behøver ikke tas ut sammenhengende. Fedrekvoten faller bort om far ikke ønsker å ta permisjon. I 2010 fikk flere fedre rett til fedrekvote. Se denne bokens temasider eller NAV sine hjemmesider for oppdaterte opplysninger.

Fedrekvoten er et godt tiltak for likestilling. Den forkorter mors avbrekk fra studier eller arbeid, samtidig som den gir en lengre permisjonstid for far. Mange peker på amming som et argument mot fedrekvoten. I praksis er det få barn som fullammes etter seks måneders alder. Da får de fleste barn grøt og middagsmat, i tillegg til morsmelk eller erstatning.

Mange mødre har vanskeligheter med å slippe far til for fullt når det er tid for pappapermisjon. Kanskje har mor ikke vært borte fra barnet i det hele tatt når det er fars tur. Du kommer heldigvis raskt inn i omsorgsrollen.

5 kommentarer

Siste innlegg