40 FULLGÅTTE UKER

 

 

 

 

 

I dag er det fredag 16. desember , og du er 40 uker ut i svangerskapet. Det er 2 dager igjen til din termin, søndag 18. desember 

 

 

 

Herregud som tiden går altså. Nå er jeg to dager unna et helt fullgått svangerskap ! 40 uker, 280 dager med verdens herligste gutt i magen har gått, og jeg har stått alene om det hele så og si fra starten av, noe man 

er nødt til å være utrolig psyksik sterk for å takle så bra som det jeg har faktisk har gjort.

 

Men det har jeg klart ! Og det er noe jeg er og har all rett til å være utrolig stolt av. Og selv om det har vært en herlig opplevelse å være gravid, skal jeg ikke legge skjul på at jeg har hatt det utrolig tungt.

 

Forhåpentligvis(!) vil neste svangerskap og han jeg den gang blir gravid med gi meg et litt finere og koseligere erfaringer med det å gå gravid enn det jeg uheldigvis har opplevd i dette svangerskapet. 

 🙂

 

 

 

 

 

Nå kan umulig lillegull være langt unna, har allerede passert den første terminen jeg fikk ( 14 desember) og nå er den terminen jeg har fulgt hele svangerskapet baare to dager unna ! Har egentlig hatt sommerfugler i magen helt siden jeg bikket uke 38, for som kjent så kan jo alt skje fra da av.. men ingenting har skjedd foreløpig, iallefall..

 

 

 

 

På vei: 40 uker og 0 dager ( 40+0 )

Igjen til termin:  2 dager

Neste kontroll:   Skal på kontroll om noen timer, og regner med en overtidskontroll med UL i Hammerfest den 21.. om jeg ikke har født til da såklart !

Kjønn:  Prins

Navn:  Bestemt <3

Melk  i brystene:  Masse råmelk siden uke 14

Strekkmerker: Ja,1 bittelite på rumpa jeg fikk i uke 35/36

Kynnere: Ja, hyppige og vonde(!)

Hodet festet:  Ja, siden uke 32-33 

Humør: LYKKELIG <3 

Høygravid: Ja

 

 

 

 

FINE MAGEN MIN <3

 

 

 

40 uker

 

Vekt: 3600 g 
CRL: 36 cm 
Full lengde: 51 cm

 

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 38 uker gammelt, og vi er nå ved den gjennomsnittlige fødselsterminen. Fosteret er ferdig utviklet og modent, men det kan velge å bli der inne noen dager eller uker fremdeles. Navlestrengen kan være over en meter lang nå. Fosterets store lever gir magen den velkjente, runde formen. Huden er blekere og mindre rynkete nå.

I hodeskallen finnes det steder hvor beinplatene ikke har vokst helt sammen. Disse kalles fontaneller, og gjør at hodets omkrets kan krympes noe under fødselen uten at det skader hjernen. Hodet får sin avrundede fasong tilbake kort tid etter fødselen, og fontanellene vil lukkes etter hvert.

Tårekanalene er ikke ferdig utviklet, så barnet vil ikke ha tårer når det gråter de første ukene. Brystkassen er mer tydelig, og lungene lager fortsatt surfaktant for å forberede seg på å puste luft uten at lungesekkene kollapser og kleber seg sammen.

TIL MOR: Startskuddet, et stort mysterium!

40 uker gravid

Helt utrolig! Den lange reisen er snart tilbakelagt, og du er så nær reisemålet som du kan komme. Likevel er det slik at du ennå ikke vet hvilken dato eller tid på døgnet du vil nå reisens mål. For noen kan disse siste dagene bli en tålmodighetsprøve. Vær igjen klar over, og innstill deg på, at det går hele 42 uker før noen i det hele tatt snakker om “overtid”. Gled deg heller over at dere snart skal møtes. Du skal få se med dine egne øyne, lukte og føle det lille barnet som du kjenner så godt, men som det likevel har vært så vanskelig å forestille seg der inne i din egen kropp.

Hvem er hun eller han, hvordan ser hun eller han ut? Vil hun trives, vil hun like denne nye verden utenfor den trygge livmoren? Hvordan vil vi tre klare dette? Fødselen. Tiden etterpå med våkenetter uten søvn….

All denne spenningen som de siste ukene representerer kan gjøre deg både trett og irritabel. Noen føler det som en belastning at alle rundt deg kommer med kommentarer. Hvilken rett har de til mitt svangerskap! Og hvilken interesse tror de at deres svangerskap og fødsel har for meg! Klarer du å ta det som en slags omsorg kan det være til hjelp. Ta de gode historiene med deg, og la de dårlige fare. Husk at dette er deg. Din kropp. Dine rier. Den er unik! Og du vil prege din fødsel med nettopp deg selv.

Hva som setter fødselen i gang, vet ennå ingen. Det er fortsatt en av livets store, uløste mysterier. Tenk at du står foran ditt eget mysterium. En gåte som bare du og barnet ditt kan løse! Hvilket utgangspunkt for en fødsel!

TIL FAR: SNART I MÅL!
Dere er nå ved termindatoen, og fødselen har vært et tema i ukevis. Mor begynner for alvor å bli lei av å gå med stor mage. Så har hun da også vært gravid i 280 dager!

Selv om termindato er ved 40 uker, regnes ikke svangerskapet som overtidig før etter 42 fullgåtte uker. Man sier at barnet fødes til termin så lenge det kommer mellom uke 37 og uke 42. En av fire fødsler skjer i uke 41 eller 42. Det er med andre ord bare å innstille seg på at dette kan ta tid.

Svangerskapskontrollene blir hyppigere mot slutten av graviditeten. Fra uke 37 er det vanlig med kontroll hver uke hos fastlege eller jordmor. Kontroll ved fødestedet skjer vanligvis i uke 41. Med ultralyd vurderes barnets bevegelser, morkakefunksjonen og mengden fostervann. Målet er å finne ut om barnet har det bra. Om jordmor eller fødselslegen mener at det er fare for barnet, blir fødselen satt i gang. Dette skjer ved at man gir hormoner som fører til modning av livmoren og rier. Ved noen sykehus kan mor selv bestemme om fødselen skal settes i gang. Alternativet er å følge situasjonen tett med ultralydundersøkelser i påvente av spontan fødsel.

Hvis mor mot slutten kjenner en endret rytme hos barnet, må dere straks kontakte fødeavdelingen. Det er ikke slik at sparkene avtar på grunn av plassmangel mot slutten av svangerskapet.

 

 

 

KJÆRE GUD, LA DETTE BLI MIN SISTE STATUSOPPDATERING FOR DETTE SVANGERSKAPET.  AMEN 🙂 

Hva tror du ? Blir det den siste, eller tror du jeg går overtid ? 

 

 


19 kommentarer
  1. Hei Rannveig! Lykke til med fødselen, mitt beste råd: husk å pust! Rolig inn gjennom nesa og ut gjennom munnen mens du slapper av i kjeven, det er utrolig hvor mye pust betyr for å roe seg og dempe smertene. Og husk at for hver rie så er det en mindre rie til du har gutten i armene 🙂
   …og uansett hvor utålmodig du er nå, nå har du lillegutten din i armene snart! De dagene du evt går over det, vil etter fødselen virke skikkelig ubetydelig (altså, i det store og det hele så betyr jo ikke ei uke ekstra noe, men når man står midt i det så virker det jo som en eeeevighet).
   Dette går sikkert kjempefint, det er en opplevelse som du aldri kommer til å glemme <3

  2. skjønne ikke ka du bable om psykisk sterk? du virke psykisk ustabil etter ting du har gjort i sommer og høst mot BF, ikke rart han ikke klare å se på deg omtrent. han e iallefall for god til å HENGE ut folk på internett for å søke sympati blant andre like dumme, unge, ENSLIGE mødre ^^

  3. BF BF BF BF! Har dere ikke bedre å snakke om ? 🙂 Flott mage rannveig å ikke lenge igjen til du har gutten din ute! 😀 Har selv ei venninne som fikk ei lita jente i går å nesten som jeg vil føde på nytt 😉

  4. Du har utrolig nydelig mage! Blir nesten litt babysyk når jeg ser den! 😀
   Lykke til med fødselen 😉
   Å dere som rakker ned, må skjerpe dere. Hva har Rannveig gjort mot dere for at dere skal si sånn?

  5. Ha ha.. noen er tydeligvis veldige sjalue her. Synes du er tøff og vet at det ikke e så lett å gå gjennom et svangerskap alene. Er både opp og nedturer. Uansett, lykke til med fødselen. Like spent hver dag om det har skjedd noe.

  6. Faen, at det finnes så mange idioter. De er helt sikkert bare sjalu for at du har det veldig bra med deg selv, akkurat nå. Og de som slenger dritt, har mye fritidsproblemer. Haha! Gleder meg sykt til du har fått presset ut lille prinsen din. Får bare krysse fingrene for at dette var det siste innleget du skreiv før du føder. Lykke til!

  7. haha, jeg liker at folk tror at de som stiller seg kritiske til ranveigs blogg og utspill er sjalu?
   Er det virkelig noen som er sjalu på ei som er alenemor, bor hjemme, ikke har utdanning, slår huet på barnefaren så han havner på sykehus. Snakker dritt om han på bloggen sin, og trakasserer han på nett for det det er verdt.
   Om noen er sjalu på et sånt menneske, så har de minst like store problemer som ranveig.

  8. Har du sett de strekkmerkan du har rundt naveln å under magen som begynner å vises? Når man zooome inn på bilde ser man antydninge til dem:p

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg