NATHANIEL CHRISANDER ET HALVT ÅR !

I dag er det onsdag 20. juni, og NATHANIEL CHRISANDER er 6 måneder og 1 dag gammel. 

Det er 26 uker til NATHANIEL sin 1-årsdagHelt sykt å si det, men i går hadde jeg faktisk vært mamma i et helt halvt år ! Tiden fra Nathaniel kom til verden og til nå vil jeg si har gått så utroolig fort. Alt går nesten i ett. Men jeg kunne virkelig ikke koset meg mere ! Å bli mamma er det beste som noen gang har skjedd meg, og jeg ville ikke byttet ut dette livet jeg lever nå mot noe annet ! Å være hjemmeværende mamma er kanskje veldig ensidig, men også kjempe spennende ! Man får jo tross alt følge et lite menneske som former seg og utvikler seg med stormskritt. Det er såå utrolig gøy å for eksempel se sønnen sin rulle for aller første gang ! Man kjenner en ordentlig stolthet inni seg da, mammahjertet blir såå stolt !

For i går, dagen før 6’månedersdagen, rullet nemlig Nathaniel for aller første gang fra rygg til mage ! Og siden han gjorde det, har det omtrent vært det eneste han har gjort. Fått helt dilla på rulling han , hehe ! 

Ellers er Nathaniel blitt en stor gutt nå ! Han prater og babler i vei om gud vet hva, og så er han begynt med noe nytt ; hyling ! Om han ikke får viljen sin, og det helst med EN eneste gang, så begynner han å hyle. Ikke skrike, men klage-hyling. Er litt morsomt å høre på, egentlig ! 

OM BARNET

Nå vil du kunne oppleve at barnet ditt skiller mellom seg selv og andre i en helt annen grad enn før. Han roper for å påkalle din oppmerksomhet og strekker hendene ut for å bli tatt opp. Mens han før var mest interessert i foreldrene sine ansikt og stemmer, er det nå interesse for alt han hører og ser.

Etter hvert vil han skille sterkere mellom kjente og ukjente personer, og mellom 7 og 10 måneder begynner han å reagere med skepsis overfor fremmede. Han kan vise en økende interesse for å forflytte seg ved egen hjelp, enten ved å rulle, krype eller krabbe. Han vil også forteller klarere hva han vil og ikke vil, og begynner mer aktivt å styre samspillet etter egne innfall og ønsker.

MILEPÆLER

Kommunikasjon og sosial utvikling

 • Begynner å endre stemmeleiet for å få det til å ligne ditt.
 • Begynner å uttrykke tilsfredshet og glede ved å smile (smil er ikke lenger bare sosialt betinget).
 • Barnet bruker hendene til å komme i kontakt med far og mor. Det drar dem i håret og fingrene, slår og krafser. Det bruker også hendene til å holde seg fast med.
 • Nå bruker barnet gjerne gråten bevisst for å fange oppmerksomhet.
 • Barnet skiller mellom seg selv og andre på en helt ny måte, og gjenkjenner og reagerer på navnet sitt.
 • De fleste barn vil oppleve sine første “nei” fra omverdenen. De første seks månedene har det vært en stor ja-tid. Nå vil barnet lære at det ikke kan få alt det gjerne vil ha. Etter hvert som det blir mer mobilt, må barnet også lære at det er ting det må passe seg for.

Sanser og motorikk

 • Barnet lærer nå å rulle fra rygg til mage.
 • Støtter seg på strake armer i mageleie.
 • Løfter hodet og får tak i tærne i ryggleie.
 • Barnet utvikler pinsettgrep, det vil si at det nå klarer å gripe små ting med tommel- og pekefinger.
 • Nå klarer barnet også å koordinere hendene slik at det kan slå hendene eller to ting sammen.
 • Barnet kan flytte noe fra den ene hånden til den andre, og holdeén ting mens det strekker seg etter en annen.
 • Stor taktil følsomhet – kjenner forskjell på f.eks. våt og tørr klut, om hendene dine er varme eller kalde.

Interesser og aktiviteter

 • Liker å leke i vann.
 • Hukommelsen blir stadig bedre – kan huske noe opptil to uker.
 • Blir stadig mer opptatt av leker og utforsker dem stadig grundigere.
 • Barnet elsker å kaste ting i gulvet. Dette er en morsom lek som utløser en rekke aktiviteter. Når gjenstanden treffer gulvet, lager den lyd og den blir plukket opp igjen – til mor eller far går lei av leken.
 • Barn er svært interessert i lyder, både lyder andre lager og dem det lager selv. Dette er et viktig stadium i språk-læringen. Ta barnet med ut på tur slik at det kan se og følge med det som foregår rundt dere. Folk, landskap og ting som beveger seg, er fascinerende og gir barnet mange nyttige inntrykk.


 


 

En rose din mor og far fikk i gave 

fra selveste himmelens have 

et barn ble lagt i deres favn 

og Nathaniel Chrisander ble hans navn 

 


 En skjønn liten gutt med små runde kinn

Tenk så fantastisk at han er min !

Nysgjerrige øyne jeg aldri vil glemme

Å bli mor er den største lykken å kjenne

  

Mamma elsker deg høyere enn himmelen og mere enn noe annet her i verden, min vakreste lille skatt !

9 kommentarer

Siste innlegg