Nathaniel Chrisander 9 mnd !

I dag er det onsdag 19. september, og NATHANIEL er 9 måneder gammel  

Det er 13 uker til NATHANIEL sin 1-årsdag ! Barnet kan sitte bakpå sykkelen din fra det er ni måneder til det er åtte år. Sykkelsetet skal være solid, med beinbeskyttelse, nakkestøtte og H-sele. Du kan også bruke en godkjent sykkeltilhenger. Barn skal alltid ha sykkelhjelm når det sitter på med en voksen. Sjekk at den er godkjent med CE-merking, og at den passer barnets hode. Bytt hjelm etter hvert som barnet vokser, og skift den alltid ut hvis den blir skadet.

Gjennomsnittsguttene veier 9.1 kilo, og er 73 cm lange( Nathaniel ligger over gjennomsnittet, og veide ca 9 kilo og var 74 cm lang allerede da han var 7 mnd .. skal på ny kontroll i neste uke, så da får jeg jo vite eksakt. ) 


Heelt sykt å tenke på at skatten min er hele 9 mnd i dag ! Gud som tiden bare flyyyger unna ! Hvor ble det av min nyfødte baby ? Han er blitt så utrolig utrooolig stor nå ! Dagen ble feiret med min kjære venninne Lill Hege , ungene og cupcakes. Ungene koset seg utrolig mye sammen, og Nathaniel klarte å snike til seg ganske mye cupcake egentlig..  hahah, luring ! Men han slektes vel på moren sin, eeelsker søtsaker.  Synes virkelig at utviklingen denne mnd har skutt fart altså ! Så mye han har lært, og det er så utrolig spennende å være mamma for tiden ! Nye ting skjer omtrent hver dag. Jeg koser meg masse ! Kunne ikke drømt om noe annet akkurat nå! Når folk sier( for  å fornærme meg.. )  du er 19 år og alenemamma… hva er det å være sjalu på ? ALT, skal jeg fortelle dere! Har så mye i livet mitt som dere ikke har, så mange gode ting, og Nathaniel er det aller beste. Å være mammaen til Nathaniel Chrisander er en gave, og jeg føler meg som verdens heldigste jente som får oppleve det , uansett hva andre måtte mene om den saken:) 

Er så stolt av å være mamma til verdens vakreste lille skatt !! Elsker han mere enn noe annet 🙂

 Sitte uten støtte: Det har han kunnet siden han var ca 8,5 mnd. Han setter seg enda ikke opp fra liggende posisjon
  Stå med støtte – Ja, det har han kunnet i hvertfall 2 mnd nå
  Kravle seg bortover : Ja, men ikke oppe på alle 4 enda.
  Si to til tre ord: Nathaniel sier Mamma og æsj æsj. Mamma har han sagt siden litt før han ble 8 mnd, og æsj æsj begynte han å si for ca en uke siden

♥  Tenner: Nathaniel fikk sine 6 tenner da han var 8,5 mnd

 

 

OM BARNET

I denne perioden kan hun være midt oppi den verste fasen med skepsis for fremmede. Den kan også gjøre seg gjeldende overfor far. Spesielt hvis far har vært en del «fraværende» i denne perioden. Mor er absolutt favorittpersonen, og som oftest den mest «naturlige» veiviseren i den lilles verden.

Barnet vet nå mye om hvordan hun kan oppnå kontakt med foreldrene, og gjør det gjennom smil, gråt, bevegelser, lyder og «ord». Hun kan tydelig formidle til andre hva som står på ønskelisten og hvordan hun har det. Dette er faktisk en viktig forutsetning for evnen til gjensidig forståelse og samarbeid. Mens du tidligere måtte tolke ytre tegn på behov og ønsker, forteller hun det nå selv! Et langt sprang i egen innsikt!

MILEPÆLER

Kommunikasjon og sosial utvikling

 • Bruker sosiale handlinger for å løse problemer (ber om hjelp).
 • Ni måneder gammel vil barnet både gjenkjenne og reagere på navnet sitt og på de mest brukte ordene. Forskjellen mellom lyder døve og hørende barn lager er nå tydelige.
 • Bruker bestemte lyder for bestemte ting og vil gjerne konversere – kan bli frustrert om det ikke blir forstått.
 • Evnen til å huske og til å danne seg indre bilder av personer og gjenstander som ikke er til stede, opparbeides i denne alderen. Nå er det ekstra morsomt å leke titt-titt-leker. Det passive ordforrådet øker, og barnet forstår etter hvert enkle ord og beskjeder, f.eks at ‘Nei!’ betyr stopp. De aller første ord kommer snart nå: ‘ma-ma’, ‘pa-pa’ og ‘da-da’.
 • Vinker “ha det”, leker “klappe kake søte” og reagerer på spørsmål som “Hvor er pappa?”
 • Barnet er mer var for truende situasjoner. Noen barn får seg nå en ‘trøst’. Dette kan være en sutteklut, et kosedyr eller noe annet som gir trygghet i spesielle situasjoner, gjerne i forbindelse med atskillelse, f.eks hvis barnet skal begynne i barnehage, hos dagmamma el. Psykologene kaller disse gjenstandene for ‘overgangsobjekter’. Mange barn beholder denne trøsten helt til de nærmer seg skolealder.

Sanser og motorikk

 • Lærer å skille mellom lyder som ikke er kjente, f.eks. dyrelyder.
 • Nå begynner barnets kroppskontroll å bli bedre utviklet. De fleste barn kan nå sitte noenlunde stødig på gulvet. De kan støtte seg med hendene til siden, og tildels bakover, hvis de mister balansen.
 • Tar en skje og fører den opp i en kopp.
 • Fra ni måneder av kan barnet bære sin egen vekt når det støttes. Noen barn begynner å krabbe, men ofte er dette en lang prosess der barnet prøver ut forskjellige måter å bevege seg på, alt fra å åle seg fremover på magen, til å sitte oppreist. Noen få skyver seg også fremover på bakenden.

Interesser og aktiviteter

 • Barnet elsker å vise de kunstene det har lært seg, og klapper mer enn gjerne ‘søte’, viser hvor stort det er, at det kan danse til musikk osv.
 • Det er spennende å leke med store plastdåser, gryter, esker el. Barnet elsker å putte ting oppi og ta dem ut igjen.
 • Det er også moro å sitte på fanget og ‘lese’ bøker, eller å få bla og rive i et ukeblad.
 • Oppførselen blir stadig mer bevisst og mindre tilfeldig. Hver nye oppdagelse bygger på tidligere læring.
 • Kan konsentrere seg om en ting eller oppgave i flere minutter i strekk.
 • Barnet kan peke på ting som interesserer det. Det er ikke så interessert i å sitte på fanget som tidligere, men vil heller være på gulvet.
 • Barnet liker å ‘hjelpe til’.
TIL MOR OG FAR

Et enda bedre samarbeid er mulig nå! Du kan følge barnets initiativ og se hva hun vil eller hva hun ikke liker å leke med. Det er fremdeles lett å lede barns oppmerksomhet mot detaljer i omgivelsene.

Ekstra fint er det om du kan snakke med engasjement og innlevelse om det dere ser sammen. Når du uttrykker felles glede, opplever hun at du er glad i henne. Glem heller ikke den gode kroppskontakten! Den er like viktig i alle aldre. Nå forstår også barnet at ting ikke forsvinner selv om de er ute av syne. «Gjemme-finne»-leken er derfor kjempemorsom!

 

 

Hvor gammel er ditt barn ? 🙂 

Noen som vil jeg skal legge ut magebilder av magen min nå, 9 mnd etter fødsel ? 🙂 

23 kommentarer
  1. Nathaniel kan jo ikke stå?, har aldri sett han stå engang når han har hold seg fast? ‘Hvorfor lyge om noe sånt? Alle barn er jo forskjellige, at Nathaniel henger etter er jo ikke noe å skamme seg for?

  2. Nathaniel heng jo sykt etter i utviklinga.. Kan ikke sette sæ opp en gang? Andre onga på hans alder kan reise seg opp å stå, eller i allefall krabbe.

  3. Sir kanskje litt om dine mothering skills? Næ ikke vet æ 🙂
   Unga e forskjellig, men når man e opptatt mer av sæ sjøll en ungen så blir d sånn 🙂 ungen min kunne alt d der når han va 9 mnd.

  4. Lille jenta mi blir 9 mnd nå 22sept så ikke mange dagene mellom våre. Hun kan ikke sitte ,stå eller krabbe enda. Kun åling , ble provosert når jeg leste kommentarene her. Alle barn utvikler seg forskjellig, så da vet dere det! Synes gutten din er flink jeg:)

  5. Aina: Haha, Katrine… koffer bruke du andre navn til å kommentere på min blogg ? Aina ? Really ? Ka ungen din kunne å når den kunne det e ikke relevant for meg.

   Som Helena her sier, ALLE unger utvilker seg forskjellig.. det betyr overhodet IKKE at æ e en dårlig mamma, herregud ! Slik som du kommenterer her, og ut i fra det æ vet om deg som person, så skulle ikke du i det store og det hele hatt ungen din… KATRINE.

  6. Katrine? Æ e nok ikke noen katrine. E fler enn katrine som har barn på over 9 mnd i finnmark 🙂
   Du følte dæ iallefall troffe siden du går så hardt til angrep, det ska du ha 🙂
   E verken min eller ho der katrine sin feil at nathaniel heng etter i utviklinga si 🙂 irrelevant e det jo og om ho ska ha ungen eller ikke. Æ vet nu i alle fall at du ikke e nå god rolle modell for din unge eller andre sin + så ser det jo ikke så bra ut for deg at du heng med knarkera +at barnefar å hannes omkræts e narkoa 🙂
   Du kjenne kanskje ikke mæ, men æ har sedd litt mer av dæ enn du tror 🙂
   Som f.eks før du ble gravid så gikk du på stoff, til å me med nathaniel i magen 😉
   Håpe ungen din blir henta fra dæ æ, fordi det e skummelt st folk som dæ får være mødre.. Stakkars ungen ser jo syk ut :s

  7. Første gong æ blir ordentlig provosert av nåen av kommentaran. Aina, korsn i faen får du det til at Rannveig sine evna som mor har nåt å si på Nathaniel si utvikling?? Når det står snær ‘dette skal barnet på 9 mnd kunne’, e det jo gjennomsnittlig, altså at FÅ unga faktisk kan det akkurat i den mnd de ska det, de fleste kan der enten førr lenge sida eller så kan de det ikke enda. Me mindre du e hjemme hos ho Rannveig kvær dag og faktisk SER at han ikke står me støtte, trur æ nok ho vet det litt bedre enn dæ.
   Æ skjønne godt at ho Rannveig reagerte en del på kommentarn din, førr absolutt ingen like å høre dritt om ungan sine, eller om sine evna som mor.

  8. Du e ei god å flink mamma <3
   Utviklinga kommer seg.
   ingen unga e lik.
   Mi si pija gikk ikke for ho va 1 år.
   Aina viss du irriterer dæ så over ho koffer slutter du ikke lese bloggen hennes, uansett ka rannveig gjør bra eller ikke så kommer det til være galt i det syke hode ditt.
   Vi mange som e gla i dæ rannveig husk det <3

  9. Dere som skriver dritt her burde skjemmes!! Jeg blir rett og slett dårlig av å lese hva dere skriver. Skjerp dere!!

  10. Æ blir helt sjokkert! Det e så stor forskjell på ka unga kan og ikke kan i de ulike aldran, men det har nu ikke nokka med foreldran å gjøre. I barselgruppa mi e alle ungan like gammel +/- ei uka, men det e ganske store forskjella i utviklinga demmes. Nån kan røyse sæ opp, andre ikke. Nån kryp, andre ikke. E tilogmed nån som ikke har bynt å rulle enda. Ungan e ca 7mnd nu, å det e så store forskjella på dem at det e sykt. Men ingen av oss e jo dårlige mødre kun fordi ungan utvikle sæ forskjellig.
   Enkelte som kommentere her inne bør bynne å bruke hodet litt. Skjønne ikke ka dokker får ut av å sitte å rakke ned på en unge på 9mnd? Særiøst, skjerp dokker 🙂

  11. Utrolig hvordan enkelte kan vri ALT til noe negativt, jf. mange av kommentarene her.
   Slapp av, folkens. Helsesøstre og leger hadde sikkert slått alarm for lenge siden dersom barnet ikke utviklet seg som det skulle, så dere trenger ikke å bekymre dere. 🙂
   Sjelden jeg kommenterer blogger, men nå måtte jeg bare.

  12. Kjære væne .. Alle unga utvikle sæ forskjellig. Veldi forskjellig, nån e rask og nån kommer litt seinere etter. Men alt e like mye normalt. Min sønn e om ei uka ett år, han går ikke uten å sleppe sæ sjøl, han må holde fast i sofaen, borde, stol, osv. Å det har jo ingenting med mæ å gjøre. Han slæpp take når han e klar. Likesom at sønn til Rannveig sætt sæ opp når han e klar. Voi voi, folk har mangel på en god del kunnskap ser æ. 🙂

  13. Aina: Er det noen som burde bli fratatt ungen sin her, så er det deg. Å avle frem flere som har så lite i hodet som deg, burde ikke vært lov…

  14. Å kommentere at denne Aina burde bli fratatt ungen sin fordi hu kommenterer sånn, gjør ikke dere noe bedre enn hu er. Hva med heller å overse det, og la dem gro fast i sofaen med den dårlige selvtillita si? Fins altfor mange “ungen min er mye flinkere enn din”-mødre der ute. Flott for dem at dem er sånn, kommer nok kjempelangt her i verden med det..!- Tror dem.
   Jeg for min del, vil heller bruke tia på å rose Rannveig for den flotte jobben hu gjør med Nathaniel. Ikke vanskelig å se at det er en flott og fornøyd gutt! Det viser vel ikke noe annet enn at han har den beste mammaen han kan få!
   Unger er på forskjellig stadier i utviklinga si, ingen “ligger likt”. Mange barn krabber aldri, så det betyr ikke at du ikke gjør en god jobb med Nathaniel 🙂 Presser man ungene til å gjøre ting, tar det lenger tid hvertfall. Unger skal lære det på sin måte, og det kommer når det kommer 🙂
   Stå på du Rannveig, og hev deg heller over de som, tydeligvis, er en gjeng med usikre mødre. Vær stolt over det Nathaniel kan, og ikke skjem deg over det han enda ikke mestrer, bare fordi noen tror de er så mye bedre! 😉

  15. Sjønnis 🙂
   Blir helt satt ut av alle desse kommentarene! Men synes likevel det er flott at du har åpent kommentarfelt, slik at alle de som faktisk poster så sykt useriøse kommentarer får litt pes de og!
   Ser jo på gutten din at han ikke lider av noe, ser iallfall ut som om han har n super mamma som passer godt på ham og gir han alt han trenger og mer 🙂 jeg er ikke alltid enig med deg i måten du eksponerer deg selv og privatlivet ditt på bloggen i detaljer, men jeg følger bloggen din fast og liker å lese om deg og nydelige Nathaniel 🙂

  16. Heia Rannveig!
   Du gjør en strålende jobb med gutten din:) Unga e ulike i utviklinga, nån går og kryp tidlig, andre seinere. Lone tok sine første skritt da ho va 8 mnd (tidlig, ja, men ho har alltid hadd det travelt:)), Siril da ho va 12 mnd og de har jo samme foreldran så det kan jo ikke ha nåkka med det å gjøre:) Synes at det e en del folk som e direkte latterlig når dem kommentere. Så e det sagt:) Kommer til Alta 4. okt, håpe å se dokk da:)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg