Nathaniel Chrisander 10 mnd !

 I dag er det fredag 20. oktober, og Nathaniel Chrisander er 10 måneder gammel  


Det er 8 uker og 5 dager til Nathaniel Chrisander sin 1-årsdag  Når barnet har fire tenner oppe og fire nede, tror mange at de neste tennene følger dem som allerede er på plass, og forventer dermed at hjørnetennene skal dukke opp. Men vanligvis er det faktisk de første jekslene som dukker opp først. I gjennomsnitt får barnet sine fire første jeksler når de er mellom 10 og 14 måneder, men det er store individuelle variasjoner her.

Helt sykt å tenke på at lille gullet mitt er blitt hele 10 måneder ! At det om to måneder er et helt år siden jeg ble innlagt på Hammerfest sykehus med rier, og fikk verdens vakreste gutt i armene mine. Et helt år er snart gått, og den lille babyen min er ikke så veldig liten lengere. Det har vært noen tøffe måneder som alenemamma, men også de beste månedene i hele mitt liv ! Å være mamma er bare helt fantastisk, og det skjer nye ting hele tiden. Siden sist månedsoppdatering har han blant annet lært seg å reise seg opp, lært seg å stå på alle fire, og lært seg å sette seg selv. Han har også lært seg å holde flaska helt selv, mange barn kan jo dette allerede fra 3 måneders alderen, men Nathaniel begynte ikke å bruke flaske litt og litt før han var 7,5 mnd. Så det er altså forklaringen på det ! Spise selv kan han også, men da mest med henderne , hehe. 

Nathaniel er en ordentlig sta gutt ! Han har virkelig arvet min stahet, og så er han like vill som faren.. kan aldri sitte i ro i et sekund ! Avogtil skulle jeg bare ønske at han var liten igjen, da han kunne ligge i fanget mitt hele dagen å koose med mamma. Det er ikke aktuelt nå engang, kun rett før sengetid når han er stuptrøtt, hehe. Men denne verdenen har jo så mye man må oppdage syns han ! Nathaniel er også verdens gladeste gutt, men når han først blir sint, ja da blir han rett og slett forbanna ! Temperamentet sitt har han nok fra meg, jeg er også stor sett glad.. men når jeg blir sint så kan jeg bli ganske så hissig :p 

Gjennomsnittsguttene veier 9,5 kilo, og er 74 cm lange ( Nathaniel veide 11 kilo og var 78 cm lang da han var 9 mnd, altså godt over gjennomsnittet ) 

Et barn på 10 mnd skal kunne:

Kravle eller krabbe – Krabbe har han enda ikke begynt med, men krype på magen har han gjort siden begynnelsen av august. 

Kaste ting – Nathaniel er veldig glad i å kaste ting, og hvertfall hvis man kaster noe til han.

Si noen få ord – Nathaniel har sagt klart og tydelig mamma siden han var 8 mnd, og de siste dagene har han begynt å si pappa. I tilegg kan han sir “æsj” og “gakk gakk”

Kunne forstå ord og uttrykk – Nathaniel forstår spesielt godt : vil du ha kjeks ? Hahah, da skjønner han hva som skal skje. Han ELSKER mariekjeks! 

Gå noen skritt med støtte – Det kan han


 

 OM BARNET

Barnet ditt gleder seg over smaken av alle slags lydkombinasjoner og babler ivrig i vei, mer eller mindre bevisst på at lydene kan meddele noe til mor og far. Men den ikke-verbale kommunikasjonen er ennå svært viktig.

Etter hvert får barnet mer kontroll over de motoriske ferdighetene og formidler tydeligere med armer, hender og fingre det han mener eller tenker på. Han kan for eksempel peke.
Han vil også vise tydeligere at han har andre ønsker og behov enn det foreldrene har.

Forholdet mellom dere utvikles videre som et forhold mellom mer selvstendige partnere. Barnet opplever nå tydeligere skille mellom seg selv og andre, noe som krever akseptering og tilpasning på en ny måte.

TIL MOR OG FAR

Følg barnets initiativ og sett ord på det som skjer når han gjør noe. For eksempel kan det å peke på noe bety “se” eller “jeg vil ha”. Akkurat som det å vifte med armene kan bety “nok” eller “mer”.

Selve meningen av gestene kommer ofte gjennom den fortolkningen som foreldrene gir handlingen, og som barnet lærer å gjenta hvis det ønsker at det samme skal skje en gang til.

Barn liker også musikk, og det kan være til glede for både foreldre og barn å høre på musikk sammen. De fleste barn elsker å bli danset med eller vugget i takt med musikken. Mange barn synes også det er herlig å bli svingt rundt av og til, og noen vil ha det akkurat så fort at det er helt på grensen til hva de tør.

MILEPÆLER

Kommunikasjon og sosial utvikling

 • Kan plutselig vise frykt for fremmede.
 • Uttrykker seg stadig mer verbalt og viser tydelig at det forstår mange ord.
 • Begynner å demonstrere sin uavhengighet og teste grensene.

Sanser og motorikk

 • Barnet krabber nå raskt og kontrollert og trener iherdig på neste store milepæl: å kunne gå selv. Balansen blir stadig bedre, og noen barn kan nå stolt vise at de klarer å gå når de holder seg i noe, f.eks en stødig gåvogn. Det er vanskeligere å sette seg ned fra stående stilling enn å reise seg. Først når barnet kan holde seg med én hånd uten å miste balansen, og kan stå litt alene, kan det synke ned i sittende stilling.
 • Barnet klarer nå å krabbe opp på lave ting, som et trappetrinn eller en lav krakk. Dette kan medføre en viss risiko. Balansen er ikke så god ennå, og barnet klarer ikke alltid å beregne hvor det lander hvis det vil sette seg på krakken eller trappetrinnet. Dessuten husker ikke barnet særlig godt ennå og blir lett distrahert. En må derfor regne med noen fall.
 • Er mer mobil og nysgjerrig og derfor kanskje litt mindre samarbeidsvillig når dere skal skifte bleie eller spise.

Interesser og aktiviteter

 • Barnet liker å utforske ting som kan puttes oppi noe og tas ut igjen. En boks med klesklyper er helt topp. Én etter én blir klesklypene pukket opp og studert, og når boksen er tom, legges de gjerne pent oppi igjen.
 • Elsker å tulle og tøyse – latteren sitter løst!
 • Ting med “hengsler” er også interessante. Det kan være døren til kjøkkensklapet som kan åpnes og lukkes, en sprett-opp-leke med lokk som kan tas opp og igjen, eller sidene i en bok som skal snus og vendes på gjentatte ganger og studeres nøye.
 • Liker å leke titt-titt-leker og gjemmeleker.
 • En kjøkkenskuff i passe ståhøyde, fylt med ufarglige saker som treskjeer, kakeformer ol. er vanligvis svært populært. Innholdet kan byttes ut og andre ting puttes oppi når interessen avtar. NB! Pass på at barnet ikke klemmer fingrene hvis skuffen går igjen.
 • Blir stadig mer opptatt av detaljer på leker og gjenstander.

 

Hvor gammel er ditt barn ? 🙂 

11 kommentarer
  1. Jeg har ei datter på 2 år og en sønn på 10 mnd..han ble født 15.desember..fem dager før Nathaniel 🙂

  2. Syntes at det er helt feil av deg å skrive ” alle barn på 10 mnd SKAL kunne……” for alle utvikler seg ulikt tempo og hvertfall i denne alderen, dette har du jo selv påpekt tidligere. Mer riktig da å skrive “De fleste barn på 10 mnd kan…..”

  3. sandra: Dette har jeg selv ikke tenkt over, da den er kopiert fra en annen blogg. Jeg mener da selvfølgelig ikke at alle barn SKAL kunne det. For som du sier, så er det store individuelle forskjeller der . 🙂

  4. Innom bloggen din for første gang- utrolig koselig blogg! Og min lille pike ble født en dag etter Nathaniel, hun heter faktisk Nathalie, så de kunne nesten vært tvillinger, haha;)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg