Nathaniel Chrisander – 11 måneder !

 I dag er det mandag 19. november, og Nathaniel Chrisander er 11 måneder gammel 

Det er 4 uker og to dager  til Nathaniel Chrisander sin 1-årsdag.  Guttene runder vanligvis 10 kilo denne måneden, og er 76 cm lange. ( Nathaniel ligger godt over gjennomsnittet og tipper han ligger på rundt 12 kilo og kanskje rundt 82 cm ? Vi har kontroll på mandag så da får jeg hvertfal vite det !  Tenk at lille Nathaniel’n min, min lille baby, mitt ALT..  er blitt hele 11 måneder gammel.  Jeg er så utrolig stolt mamma,selv om jeg også synes det er ufattelig trist,fordi tiden har gått så utrolig fort. Ett helt år har snart gått siden jeg ble mamma for første gang, og tror nok akkurat “den følelsen” man har når man får sitt første barn, aldri kan gjenoppleves. Er nok helt fantastisk å få flere, og gleder meg veldig til det, men tror nok førstemann er helt spesiell. Åh.. guuud så fort tiden har gått ! Klarer omtrent ikke å fatte det. Som en annen mamma sa, dette året har jo gått fortere enn hele livet mitt til sammen ! Det er noe jeg kan love dere. 

Og Tenk… om under en måned, så feirer vi ettårsdag her i huset ! Lykkelig mamma Rannveig <3 Reise seg, men kan ha problemer med å sette seg igjen –
Nathaniel kan både reise og sette seg igjen uten problemer. Han kan også stå selv et par sekunder uten støtte, så snart er det nok noen som er oppe å går her i huset ! 

 Forstå neiJa 
 Ord han kan: Nathaniel sier mye rart, men han har ikke lært seg noen nye ord denne måneden. Ordet han bruker mest er nok ikke overraskende, mamma <3 
 Tenner: Nå har Nathaniel 7 tenner, en ny siden sist måned. Men han hanr også mange tenner bak som nesten er oppe, altså ettårsjekslene. 
I tilegg til dette har Nathaniel begynt å peke noe ekstremt mye i det siste, han bruker for eksempel å peke på TV’n å si : DÆT ..( hahahah) og så er han en ordneltig mammakosegutt ! Hvis jeg legger meg ned på et teppe på gulvet med ansiktet ned, så kommer han med en gang og skal kose mamma <3 Nathaniel er også blitt ekstremt glad i å kaste ball, og det er noe vi stort sett gjør hver dag .. hihi 🙂 <3 Og så bare ELSKER han å putte ting oppi ting, og å åpne skuffer er fantastisk morsomt… i dag ferska jeg han blant annet i å sitte å gomle bakepulver..  tror jeg må skaffe noen sikringer tilskapene og skuffene også, hehe ! Med andre ord er Nathaniel mamma sin lille rampekosegutt ! Han elsker såklart mamman sin, og mamma elsker han ! 
OM BARNET

Nå begynner lydene barnet lager å bli mer bevisste, og snart vil hun uttale lyder som betyr det samme fra gang til gang. Personer og gjenstander kan forbindes med ord og navn.Fysisk skjer det også masse. Nå som kroppen kan kontrolleres bedre, kan den brukes mer presist til å kommunisere. Hun kan for eksempel krype bort til deg for å fange din oppmerksomhet, reise seg og stå ved knærne dine, ja noen kan til og med stabbe bort til deg.Du vil sikkert også se at hun kan være mer oppmerksom på ansiktsuttrykkene dine. Ved å se på deg skjønner hun om det som skjer er farlig, nytt, spennende eller gledelig.

 

Kommunikasjon og sosial utvikling

  • Sier gjerne sine første tydelige “ord”.
  • Lærer å peke på nese, munn, ører osv. når spurt.Vil ha tryggheten ved å være nær deg, men løsriver seg stadig oftere.Nå klarer barnet å formidle de første tydelige beskjedene om at det er noe det vil ha, f.eks mer melk eller mat, eller at det trenger hjelp til noe. Det henvender seg gjerne til den personen som har hovedomsorgen.Barnet babler eller snakker oftere, særlig når det leker. Det nynner og prøver ut stemmebåndene,hvor lyst og mørkt og høyt og lavt det er mulig å ‘snakke’.Barnet deler villig med den det spiser sammen med. Detsetter pris på ros, og gjentar ofte noe det har fått ros for tidligere.

Sanser og motorikk

  • Reiser seg opp i stående. Dersom noen bak ryggen til barnet fanger barnets oppmerksomhet, kan barnet prøve på å snu seg nitti grader mens det står. Det kan også plukke opp leker med den ene hånden mens det holder seg i borkanten med den andre.Barnet går nå stødigere ved å holde seg i møbler, og det prøver av og til å slippe med begge hendene. Noen klarer å gå alene.Kan i sittende stilling snu seg rundt og plukke opp gjenstander.Barnet klarer nå å drikke fra kopp.Legger ting oppi en eske og tar dem ut igjen.Barnet bruker hendene for å beskytte øynene, holde tannbørsten, og når det vil skyve bort noe om ikke faller i smak. Det klarer å spise selv ved å plukke opp maten med tommel og pekefinger og putte det imunnen.

Interesser og aktiviteter

  • Leker mer organisert – begynner å gjenta handlinger i et bestemt mønster.Barnet får stadig større utbytte av bøker med tekst nå som det kan peke på bilder i bøkene og forstår noen av ordene. Bøker blir dermed enda mer givende, både for barnet og den voksne.Blir stadig flinkere til å forutsi neste handling/aktivitet.Gjentar og forsterker handlinger som får positiv respons.

TIL MOR OG FAR

Barnet elsker å snakke, synge, leke fingerleker og høre rim og regler. Hun liker også musikk og å bli danset rundt med. Noen barn danser selv mens de holder seg fast i et møbel, og det er utrolig morsomt å se den lille «rocke» med bøyde knær.Følg barnas utspill og gjør gjerne som hun gjør. Gled deg sammen med henne, og vis at du er opptatt av det samme som hun er. Du er jo veiviseren. Det du formidler, blir også barnets oppfatning og opplevelse.Gjennom sine nære voksne lærer hun hvordan hun skal forholde seg til nye opplevelser, og også hvordan forskjellige følelser skal uttrykkes. Det er derfor viktig at du viser dine egne følelser, og at du oppfatter og respekterer barnets følelser

 

NB!! Forresten, ikke gikk å kveruler om at det ikke er den 19 i dag. Dette skjedde forrige gang jeg lagde oppdatering på Nathaniel. Tror dere jeg er dum eller ? Vet vel såklart at det IKKE er den 19 i dag, men Nathnaiel ble 11 måneder den 19 så derfor skriver jeg det slik … bare sånn til opplysning dere som nå hadde tenkt å komme å kommentere det ! :- ) 

Takk ! 

18 kommentarer

Siste innlegg