Nathaniel Chrisander- 12 mnd – ett år !

I dag er det tirsdag 25. desember, og Nathaniel Chrisander er 12 måneder og 1 uke gammel 

Det er 51 uker og 1 dag til Nathaniel Chrisander sin 2-årsdag. 

Barnet har gjerne ikke så mange ord ennå, men det har helt klart lyder som betyr ulike ting. Hvis du forstår dem, sett gjerne ord på dem for barnet. Da bygger du opp barnets passive ordforråd – ord barnet forstår – slik at det er stort når barnet begynner å snakke

Gjennomsnittsguttene veier 10,5 kilo og er 77 cm lange  ( Nathaniel veier nærmere 12,5 kilo omtrent) og er vel ca 83 cm lang ( Guttenes normalverdier er 8.2  til 12.7 kilo, og 72 til 82 cm.) Så med andre ord er han ca 2 kilo tyngre og en cm lengere enn normalt.. haha, kanskje ikke så rart når man har høye foreldre ! Jeg selv er jo 1,72 , og det er jo temmelig høyt til å være jente.

.OM BARNET

Forhåpentligvis er barnet nå over den verste perioden med skepsis til fremmede og begynner å bli mer fortrolig med ukjente mennesker. Tilknytningen til foreldrene, som har vært der hele tiden, blir nå ofte mer bevisst for barnet. Han kan gråte, bli trist eller helt fortvilet hvis foreldrene er borte. At barn reagerer sterkt på atskillelse i denne perioden, betyr ikke at de er utrygge eller engstelige, men at de nå er følelsesmessig mer bevisst sin tilknytning til foreldrene. Den trygghetsfølelsen og tilliten som foreldrene representerer, kan også utvides til å inkludere andre personer; for eksempel besteforeldre, barnehagepersonell eller andre.

Barnet vil også i denne alderen gi deg ting som du «takker» for, for i neste øyeblikk komme tilbake og hente gjenstanden. Spør du for eksempel om en leke, vil du kunne oppleve å få den, og dette er nytt. Ettåringen kan også velge å ikke gi deg den, men holde den tilbake med et lurt smil. Viljestyrken er noe som vil bli mer markert i tiden som kommer. Det at du responderer på hans initiativ, gir ham en utrolig stor glede og en følelse av mestring ? noe som er godt for selvtilliten.

Fremdeles går det meste på én og to stavelser. Blant noen barn kommer imidlertid de første setningene (to ord) rundt ettårsdagen. Ordforrådet utvides stadig, og et ordforråd på opp mot ti ord forekommer.

Å ‘snakke’ i telefonen er morsomt, men ‘samtalen’ flyter ofte best i leketelefonen!

TIL MOR OG FAR

Barnet begynner nå å bli mer klar over hva du gjør og hva som ellers skjer i omgivelsene. Fremmedfrykten er ikke så sterk lenger. Nå forstår han at hvis du legger et tørkle over en gjenstand, så har ikke gjenstanden forsvunnet, den finnes fortsatt under tørkleet. Han liker derfor å leke slike «gjemmeleker» med gjenstander (hvor du for eksempel legger en ting under en kopp eller en sofapute).

Fysisk sett er han i stand til å følge opp sin nysgjerrighet på en annen måte enn før gjennom sin evne til å sitte, stå, gå og styre egne bevegelser i rommet. Denne utviklingen gir ham utvidede muligheter til å være en aktiv partner i lek og samvær. Alt nytt tiltrekker seg oppmerksomhet. Ekstra flott er det som er fargerikt, blankt eller bevegelig.

Felles opplevelser med foreldrene er spesielt viktige nå, foreldrene bidrar til barnets erfaring og læring i et sosialt fellesskap. Mange fellesaktiviteter knyttes til leker, kjøkkenredskaper og andre ting som kan brukes i fellesskap eller utforskes på andre måter. Du kan også merke at behovet for veiledning og avklaring av hva som er akseptable aktiviteter, hva som er tillatt eller ikke, blir mer nødvendig.

 

 Ett barn på 12 mnd skal kunne:

 Sitte helt støtt og vri overkroppen etter leker Nathaniel har kunnet dette i flere mnd nå.
 De fleste har utviklet et fint pinsettgrep – Pinsettgrep har han også mestret lenge nå.
 Forstå enkle spørsmål (hvor stor er du? osv) ? Ja, det har kommet denne mnd.
 Kan sette seg kontrollert ned fra stående ? Det klarer han veldig fint
Ord Nathaniel kan si og forstår: Mamma,Hade, Hei, uff, æsj,klappe, og så begynner han å klappe om noen synger “klappe søte” og synger avogtil med selv.
Nå har jeg faktisk ikke telling på hvor mange tenner han har lengere, men må vel ta en opptelling i nærmeste framtid. Nathaniel liker nemlig ikke at folk tar han i ansiktet, hehe. Den aller største tingen som har skjedd fra forrige måned er jo såklart at han har lært å GÅ ! Noe som skjedde for første gang i går, på selveste julaften. Jeg var så stolt ! Ellers har han både lært seg å riste på hodet, noe han gjør heele tiden uansett hva man spør han om ,haha ! Og så har han lært seg å klappe denne mnd, hvis han hører noen klappe, eller noen som klapper på TV’n, så begynner han å klappe og blir skikkelig glad i hele kroppen og begynner å “danse” hahha.. han er så utrolig skjønn og jeg er så fantastisk heldig som får den æren av å være mamman til en så flott og fantastisk fin gutt som min skjønne lille Nathaniel Chrisander <3 
Gleder meg til ALT framover, og ser fram til mange flere fine år med min lille hjerteskatt ! 
Ettårsdagen ble tilbragt med selskap og kaker, og som dere ser på bildet over, så fikk Nathaniel sin helt egne kake, hehe 🙂 Han var såå glad og synes det var veldig stas å spise egen kake. Først måtte han klappe litt på den, hehe.. eller, klappee den flat blir vel mere riktig å si ! 
Jeg elsker virkelig å være mamma, og denne skjønne lille klumpen gjør livet mitt fantastisk ! Dette hele året jeg har vært så heldig å være mamma, har jeg lært så utrolig mye, både om meg selv og det å være mamma. Jeg har vokst på mine erfaringer, men jeg har samtidig aldri heller hatt det så tungt før. Å være mamma , helt alene, alene om gleder,bekymringer, sorger, oppdragelse, sette de riktige grensene uten å være for streng, å vite når man skal si ja og ikke…det er ikke lett, overhodet. Men det er likevel så utrolig verdt det, det finnes det ikke tvil om <3 Mamma elsker deg skatt! 
9 kommentarer

Siste innlegg