Nathaniel Chrisander – 13 måneder !

♥  I dag er det lørdag 19. januar, og Nathaniel Chrisander er 13 måneder gammel ♥  
♥ Det er 47 uker og 5 dager til Nathaniel Chrisander sin 2-årsdag ♥  

 

GUD , så utrolig fort tiden går ! Virker som at det var i forrige måned jeg satt med en nyfødt liten baby i henderne mine, og lurte på hva fremtiden ville bringe med denn nye tilværelsen ! Og nå er min lille skatt blitt hele 1 år og en måned gammel ! Har ikke noen baby lengere med andre ord..

Jeg skriver jo aldri om Nathaniel, og det har jeg mine grunner til. For det første vil jeg ikke eksponere hans hverdag forran flere tusen mennesker, men i tilegg til det er det også personer jeg vet leser bloggen min som jeg ikke vil skal ha innblikk i hannes liv. Men en ting jeg har vært fast bestemt på, er å fortsette med statusoppdateringene måned for måned. Rett og slett for min egen del og for at det kan være koselig å se tilbake på ! 

Må bare si at det å være mamma til denne lille skatten bare er det mest fantastiske jeg noen gang har fått oppleve, selv om det til tider kan være ganske så utfordrende og tøft siden jeg er hundreprosent alene om omsorgen for han. Men det har jeg jo vært hele veien, og siden jeg ikke vet om noe annet så er det det jeg er vant til og mestrer veldig bra.  Gutten min er så utrolig flink, og nå går han omtrent like mye som han krabber. Han blir bare mere og mere stødig og jeg er så stolt ! <3 Vet dere forresten at han tok sine første skritt på julaften ? DET er ikke mange som kan skryte av, hihi 🙂 

Nathaniel er og har alltid vært en godgutt, like glad som dagen er lang ! Er sjeldent han er sinna, det skjer som regel kun når han ikke får viljen sin.  Ellers viser han gleden sin gjennom heele kroppen, og begynner oftee å hoppe på knær av glede ,så utrolig søtt og morsomt å se på ! Og den følelsen jeg får når jeg henter han i barnehagen kan ikke beskrives.. han blir bare såå glad, noe som varmer veldig i mammahjertet ! 

 

Noen barn på 13 mnd kan : 

♥ Ape etter sitt eget speilbilde. – Kan. Nathaniel ELSKER speil og står gjerne forran det og tuller lenge, haha. 

♥ Bruke to ord meningsfylt. F.eks se på pappa og si pappa. Se på ball og si ball. – Kan ikke, han sier foreløpig bare enkeltord, men det kommer vel.

♥ Tegne streker – Kan, har fått flere flotte kuntstverk som Nathaniel har laget i barnehagen, hihi <3 

♥ Ord: Mamma, hæ, der,uff,æsj,hade,hei. Ordet han bruker aller mest for tiden er definitift “der” Det er det første han sier når jeg tar han opp på morgenen, mens han peker på noe. Han må jo vise mamman sin alt dette spennende man kan se på vet dere ! 


Nå begynner de første ordene å komme. Snakk med barnet om hva dere gjør og hva dere skal gjøre. Sett ord på de tingene som omgir barnet. Lenge før barn sier noe selv, begynner de å forstå hva den voksne sier, og kan forholde seg til det.

 
De liker for eksempel å vinke, klappe og vise hvor store de er, når de blir bedt om det. Sanger med bevegelser til blir spennende, og de viser stor glede over rim og regler med bevegelser som ?Det kom en liten mus? eller ?Tommeltott, slikkepott?. Finn gjerne på dine egne regler som passer for ditt barn. Barn elsker sanger og regler hvor deres eget navn blir nevnt.
 
Bildebøkene dere ser på sammen, kan nå gjerne ha mer tekst. Enkle handlinger som barnet kan kjenne seg igjen i, er populært. Barnet kan også lettere bla i bøkene selv nå og liker det. La barnet få lære at noen bøker må behandles med forsiktighet, mens andre tåler røff behandling. Album med foto av familie, venner og kjente ting blir også godt likt.
 
Når barnet begynner å gå, kan det bli så oppslukt av det at nesten ingenting annet er interessant. Men en vogn å skyve foran seg eller leker å trekke etter seg kan være aktuelle nå. Etter hvert vil vognen bli fylt med de utroligste ting som skal fraktes rundt i huset. Du vil oppdage at barnet ditt har en utrolig energi og utholdenhet i leken.
 
Gjemmelek
Gjemmelek og ?løpe etter og fange?-lek er leker barn elsker i denne alderen. Bruk tid på å lete etter barnet inni skap, oppå hyller og lignende selv om du ser at det er under bordet. For barnet er det en frydefull opplevelse å bli funnet og fanget. Det gir en følelse av å være elsket.
 
De fleste barn liker vann. La barnet sitte i badekar eller balje og plaske sprute, helle og tømme. Eller la det stå på en krakk ved kjøkkenvasken og leke med vann der.
 
Late som
I denne alderen begynner barn med ?late-som-lek?. De imiterer de voksnes aktiviteter, snakker i telefonen, lager mat, skjenker kaffe, steller dukker og kjører biler. Delta ieken sammen med barnet, men gi barnet også mulighet til å leke for seg selv. Når du leker med barnet, så lek noe du selv liker. Barnet gjennomskuer deg raskt hvis du ikke er med med hele deg. Like viktig som at du leker med barnet, er det at barnet får delta i dagliglivets aktiviteter sammen med deg. Det kan være å putte tøy i vaskemaskinen, dekke bordet, vaske bilen og lignende.
 
Dette er en alder hvor barnet får et økende behov for å gjøre ting selv for å vise både seg selv og andre hvem det er og hva det kan. La barnet få prøve seg, selv om det kan ta lang tid med av- og påkledningen og det kan bli mye søl når barnet spiser selv. Det er viktig for barnets selvfølelse at det opplever mestring, og at det blir satt pris på av deg.
Mamma elsker deg lille skatt, mere enn noe annet ♥ 

 

18 kommentarer

Siste innlegg