18 fullgåtte uker + magebilder

I dag er det onsdag 27. mars, og du er 18 uker og 3 dager ut i svangerskapet. Det er 21 uker og 6 dager igjen til din termin, torsdag 29. august 

Bare to uker og en dag til jeg har gått hallveis fullført svangerskap ! DET er ikke verst bare det, synes tiden rett og slett bare har flyget unna. Selv om jeg ikke er utlåmodig med det å være gravid i seg selv, så skal jeg ærlig inrømme at jeg er superutålmodig med å få vite kjønnet på lille baby. Og til å få kjenne spark ! For selv om jeg har kjent en del før, så synes jeg det bare har dabbet av, og nå kjenner jeg nesten aldri noe. Da jeg var like langt på vei med Nathaniel , som jeg er nå, kjente jeg sterke, kraftige spark som tilogmed kunne kjennes utenpå magen av andre. Såååe, ja venter enda spent på det 🙂 Noen som har opplevd det samme, og kjenne sparkene til nr.2 senere enn med nr.1 ? 

Forresten, til alle dere sjalue kjerringer som daglig er inne på bloggen min og river dere i håret av misunnelse, og som mener det ser ut som jeg har spist for mye sjokolade ! Jeg strutter akkurat så mye som JEG vil med den flotte og FINE gravidmagen min, og jeg ser veldig gravid ut, haha 😉 

Termin: Mensentermin 29 august 2013

 

På vei: 18 fullgåtte uker og 3 dager

 

Igjen til termin: 21 uker og 6 dager

 

Neste kontroll: Ordinær ultralyd 9 april

 

Innkjøp:Et sett med body, lue og bukse + en ulldress

 

Kjønn:  Vet ikke, magefølelsen sier gutt mens jeg håper litt på jente. Blir glad uansett !

 

Utålmodig:  Nei, tvert imot, synes tiden går litt for fort

 

Navn:  Ganske så bestemt på det, må bare få barnefaren med på det, haha 😀 

 

Vektøkning:  Er 0,5 kg under startvekta, så ingenting

 

Vann i kroppen: Litt i fingrene

 

Melk  i brystene: Mye melk ja 

 

Strekkmerker: Ingen fra forrige gang, og ingen nye heller. Jeg er heldig !

 

Hodet ned:  Hodet alle veier

 

Tungt:  Begynner å bli tungt med å gå gravid å være hjemmeværende med en ettåring ja

 

Kynnere:  Ja

 

Bevegelser: Nei, kjenner avogtil svake bevegelser, men det er sånn typ 1-2 gang i uka liksom, haha. 

 

Hodet festet:  Nei

 

Matkick:  Frukt, spesielt jordbær, mango og appelsin ! 

 

Plager: Trøtthet

 

Humør: Ustabilt

 

Høygravid: Nei

 

Fødselsforventninger: Synes tiden bare flyger som småbarnsmor, så det går nok fort fram til den tid.  Jeg gleder meg masse, og det gjør pappan og <3

 


Fra 18 uker og 0 dager til 18 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 220 g 
CRL: 13,5 cm 
Full lengde: 18 cm

 

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 16 uker gammelt. Ørene stikker litt ut fra hodet og øynene når sin endelige plassering i ansiktet. Selv om øyelokkene forblir lukket en stund til, kan fosteret allerede blunke.

I tarmen samles avfallsstoffer, døde celler og fordøyelsesvæsker. Dette kalles mekonium og vil bli barnets første avføring.

Fingertupper og tær utvikler sine særegne avtrykk!

Nervene begynner å dekkes av et fettlag kalt myelin. Det gjør nervecelletransporten enklere og beskytter mot ubrutte impulser.

Blodsirkulasjonen er i full gang. Navlestrengen vokser og blir tykkere når blod transporteres med betydelig kraft gjennom den for å gi næring til fosteret. Immunsystemet begynner å virke denne uken og lager antistoffer.

Nå begynner fosteret å bli stort og sterkt nok til å sparke så hardt at du kan kjenne det. Noen kjenner spark allerede, andre må belage seg på å vente en liten stund. Som regel kjenner flergangsgravide spark tidligere, fordi de vet hva de skal kjenne etter.

Se også ultralydvideoen: Overraskelse! Det er to!

 

TIL MOR:

18 uker gravid
Tar du vare på deg selv, tar du også vare på ditt ufødte barn. Vi vet at kropp og sinn henger sammen. Hva du trenger for å trives, er det bare du som vet. Derfor kan det være lurt å fortelle partneren din om det. TID kan være et nøkkelord. God berøring utløser lykkehormoner (endorfiner), så dett av tid til nærhet og kos. Massasje er deilig og inneholder mye. I vår kultur er det dessverre liten tradisjon for å gi gravide kvinner denne formen for oppmerksomhet og omsorg. Massasje kan gi partneren din en god mulighet til å være nær deg.

Livmoren veier nå cirka 320 gram og morkaken cirka 170 gram.

 

TIL FAR: Det første sparket
Mor er i ekstase etter å ha kjent det første sparket. Ivrig ønsker hun å dele dette med deg. Du sitter med hånden på magen hennes i evigheter uten at du kjenner noe som helst.

En flergangsgravid kan kjenne spark allerede i uke 15. Førstegangsgravide må ofte vente til etter uke 20. De som har vært gravide før, vet hva de skal kjenne etter, og har lettere for å skille spark fra rumling i magen. I starten er sparkene sporadiske og kjennes kun når babyen treffer nerver som gjør at mor oppfatter bevegelsen.

I uke 22 er det gode sjanser for å kjenne spark gjennom magen. De fleste menn blir fascinert av dette, i hvert fall i begynnelsen. Det er ikke sikkert at du klarer å være like ivrig de neste hundre gangene mor legger hånden din på magen og sier at det sparker skikkelig.

Aktivitet er tegn på at barnet har det bra. Mor er knyttet til sparkene og lærer seg snart barnets rutiner. Hun skal kjenne liv flere ganger daglig frem mot fødselen. Senere i svangerskapet sover barnet lenger om gangen, men sjelden mer enn en time i strekk. Fravær av livstegn og endret døgnrytme gjør mor engstelig. Hun vil før eller siden etterlyse spark og bevegelse. Ta mors bekymring på alvor. Om ikke kald, søt saft og sofaleie får fart på babyen, bør dere kontakte fødeavdelingen for råd. Mange par må mer enn én tur av gårde for å kontrollere at alt er som det skal. Heldigvis er det som oftest bare babyen som spiller sine foreldre et puss.

21 kommentarer

Siste innlegg