23 fullgåtte uker + magebilder & 3D ultralydbilde

Som dere ser, er jeg faktisk snart hele 24 uker på vei. 23 ukersoppdateringen kom litt sent p.g.a Københavnturen. Magen bare vokser og vokser og jeg merker godt at ting begynner å bli veldig tungt nå, slik som å bøye seg og sånt. Lille jenta vår bare vokser seg større og større for hver dag som går ! Og alt ble veldig mye mere virkelig når vi fikk dratt på 3D ultralyd og sett henne. 

Merker at hun begynner å bli stor og at det er begynt å bli liten plass når man må tisse hvert 10 minutt, haha ! Bortsett fra det og at magen er blitt stor og litt i veien, så er formen superbra. Gleder meg veldig til fødselen nå, selv om det enda er en god del uker til. Tipper nok tiden blir å flyge uansett, slik som den har gjort til nå !

Uke23.jpg

Vekt: 500 g 
CRL: 20 cm 
Full lengde: 28 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 21 uker gammelt. Huden har et klart rød- eller rosaskjær fordi den er så tynn at blodårene viser. Fordi det er så lite fett under huden, er den også ganske rynkete. Lanugohårene og vernix dekker fremdeles kroppen.

Rundt disse tider begynner fosteret å høre, så prat og syng for det! Studier synes å vise at barn kjenner igjen mors stemme etter fødselen, og vil også kunne kjenne igjen far og andre som har pratet eller sunget for det. Er det en spesiell sang eller en liten historie dere har fortalt fosteret flere ganger under svangerskapet, vil barnet sannsynligvis foretrekke og bli beroliget av denne etter fødselen.

Fosterets bevegelser blir stadig bedre koordinert ettersom nye nervetråder sammenbindes i et nettverk. Fingerneglene dekker snart fingertuppene.

Det viktige stoffet surfaktant dannes i lungene. Det er dette som gjør at lungene ikke kollapser når barnet puster ut, men sørger for at noe luft alltid blir igjen. Mangelen på surfaktant er blant de største utfordringene når barn er født for tidlig, men blir barnet født nå, vil det kunne overleve. De yngste barna som har overlevd for tidlig fødsel, var omtrent 23 uker gamle. Det beste er likevel å forbli i livmoren til svangerskapet er fullgått. Ved begynnende for tidlig fødsel, settes en sprøyte med kunstig surfaktant inn til barnet for å modne lungene litt raskere.

Les også: Rundt 16 prosent overlever i uke 23

 

TIL MOR: Kroppen din er unik!

23 uker gravid

Det er bare din kropp som utvikler seg slik som det er riktig for deg. Selv om du har venninner med samme termin, vil hver kropp ha sin egen fasong og sin størrelse. Kroppsbygning og høyde betyr mye. Vær stolt a kroppen din og gled deg over forandringene! Livvidden har økt, men ikke nødvendigvis for alltid.

Kløe kan forekomme, spesielt på magen der huden strekkes. Massér gjerne en fet krem inn i huden. Det vil stimulere blodtilførselen og lindre plagene. På apoteket kan du få kjøpt “hvitvask”, som du kan smære på huden hvis kløen plager deg. Bruk helst vide bommulsklær, og vær ikke for sjenerøs med vaskepulver eller skyllemiddel. Dersom du har sterk kløe (spesielt i hendene og føttene) mot slutten av svangerskapet, bør du nevne dette for lege/jordmor.

Les også: ? Jeg unner ingen denne usikkerheten

Å synge for, spille musikk eller prate med barnet i magen kan være en fin måte å samle tankene på, og virkelig kjenne etter. Din puls og din ro oppfattes av barnet, og rolig tempo kan gi dere begge gode opplevelser. Kanskje kan dere alt nå skape en tradisjon med å synge samme vuggevise for barnet?

 

TIL FAR: Mammarazzi og papparazzi
Da du var liten, var det film i fotoapparatene. Alles oppmerksomhet var rettet mot kameraet mens mor eller far trykket på knappen. Små og store smilte på kommando. Videokameraer hørte til sjeldenhetene og var gjerne på størrelse med stresskofferter.

En toåring i dag er vant med å bli tatt bilde av. Det er ikke sjelden du ser små barn posere som drevne modeller. Som mammarazzier og papparazzier er foreldre opptatt av å få mange og gode bilder av barna sine. Mobilkamera, speilreflekskamera, kompaktkamera og undervannskamera gjør dem skodd for enhver anledning. Der det før ville bli tatt kun ett bilde med den dyre filmen, tar foreldre nå flere titalls bilder for å få det ønskede resultatet. Kanskje må scenen kjøres om igjen før alle blir fornøyde.

Før gledet man seg til fremkallingen var ferdig. Alle ventet på konvolutten som kom i posten. Nå løper poden straks til kameraet for å se bildet på miniskjermen. Hundrevis av bilder mates hver måned inn på en allerede overfylt harddisk. Bildebehandling, sortering, utskrift og innsetting i album tar tid og er en kilde til dårlig samvittighet i mange hjem.

Fotografering er blitt en nødvendighet for å fange minner fra barnas oppvekst. Det kan likevel være fint å tenke gjennom bruken. En utflukt uten kamera er en frihet i seg selv. Øyeblikket er ofte bedre uten!

Hahaha, her ser hun skikkelig sur ut ! Lille jenta vår <3

Har planer om å lage et eget innlegg med flere av ultralydbildene, siden jeg fikk VELDIG mange bilder + film av hele undersøkelsen. Skal også lage et innlegg om Københavnturen vår for dere som lurer !

 

Hvor langt er du på vei ? 

Har du vært/skal du på 3D ultralyd i ditt svangerskap ?

19 kommentarer

Siste innlegg