24 fullgåtte uker + magebilder


 
I går. på 17 mai, var jeg hele 24 uker på vei, og i dag 24+1. Synes tiden bare flyger og jeg rekker ikke å kjede meg et sekund. Men slik er det vel når man er gravid småbarnsmor. Energien min går hundreprosent til Nathaniel hele dagen hver dag, og når han er i seng er jeg egentlig helt ferdig og sovner nesten alltid. Det er også grunnen til at det blir lite blogging for tiden,har rett og slett ikke energi til det etter en dag som mamma og gravid og prioriterer heller søvn. Noe som er helt nødvendig både for meg selv, og ikke minst for lille snuppa i magen.

Så, som dere skjønner er lite energi min største fiende for tiden ! Noe jeg jo forstår egentlig, går nok ganske mye energi når et foster skal utvikle seg til å bli et helt perfekt og bittelite menneske ! Ellers er formen superbra, null kvalme, null halsbrann ( som jeg slet MYE med for et par uker tilbake) ikke noe vondt i ryggen, ikke noe bekkenløsning, null stekkmerker… sånn sett er jeg vel ganske så heldig ! 

 På vei:  24 fullgåtte uker og 1 dag(24+1)

Igjen til termin:  16 uker og 1 dag( 16+1)

Kjønn:  Lille prinsessa vår

Trimester: Er i slutten av 2 trimester nå, bare ett trimester igjen til vi får se lillesøster!

Neste kontroll:   Jordmorkontroll 10 juni

Innkjøp: Har egentlig absolutt ALT og enda mere til, haha. Hadde jo alt fra før av , og har enda kjøpt masse mere… hehe

Bevegelser: En veldig aktiv jente, masse liv i magen, både romstering og spark

Utålmodig:  Njææ, men gleder oss jo til å se henne selvfølgelig

Navn:  Emma Angelica <3 

Vektøkning:  Veier nå hele 62 kg, uuuffee..  noe som vil si at jeg har gått opp en del kilo den siste tiden. Veide 64 kg som høygravid med Nathaniel, så regner med jeg blir å veie ganske mye mere som høygravid denne gangen. 

Vann i kroppen: Er litt usikker,

Melk  i brystene:  Masse melk ja

Strekkmerker: Et strekkmerke over navlen som er gammelt, og et bittelite nytt rett under navlen.

Hodet ned:  Hun begynner jo å bli ganske stor nå, men vet ikke hvilken vei hun ligger, tipper jeg får vite det på neste kontroll

Tungt:  Ja

Kynnere: Hadde mere kynnere for noen uker siden, har roet seg litt nå i det siste heldigvis

Hodet festet:  Det tviler jeg på

Matkick:  Ikke noe spesielt

Plager: Lite energi og mye trøtt

Humør: Berg og dalbane, altså VELDIG opp og ned

Høygravid: Om akkurat 10 uker er jeg høygravid

Fødselsforventninger: Gleder meg MASSE til både til selve fødselen og selvfølgelig til å møte lille prinsessa vår <3

 

 

Uke24.jpg

Vekt: 650 g 
CRL: 21 cm 
Full lengde: 29 cm

 

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 22 uker gammelt. Det begynner å fylle plassen i livmoren, og du kjenner bevegelsene stadig mer tydelig. Balanseorganet sitter i øret, og nå fortsetter ørets strukturer å hardne og modnes slik at fosteret kan høre bedre og holde balansen bedre enn tidligere. I motsetning til hva mange tror, er det ikke stille i livmoren. Fosteret kan høre lyden av mors pust, lyden fra mors hovedpulsåre som ligger like bak livmoren, stemmen hennes og fordøyelsen.

Respirasjonssystemene utvikles for å kunne håndtere pusting av luft, men lungene overfører ikke oksygen til blodet eller tar imot karbondioksid ennå. Dette skjer gjennom morkaken.

 

TIL MOR: 

24 uker gravid

Til og med tyngdepunktet forskyves fremover mens du er gravid. Det gir en konstant belastning på ryggmusklene og kan resultere i vond rygg. I tillegg påvirker svangerskapshormonene leddbåndene slik at de strekkes og blir løsere, særlig i korsryggen. Dette gjør dem sårbare for påkjenninger. Med god holdning kan du minske faren for å få vondt i ryggen. Dessverre er det slik at mange gravide lener seg bakover for å oppveie tyngden av magen. Kanskje trenger du faglige råd fra en fysioterapeut?

Klarer du deg uten altfor mange plager, har du et bedre utgangspunkt for å trives og holde humøret oppe. Det er ofte lite som skal til for å forebygge problemer. Tar deg tid til en liten spasertur hver kveld (helst ikke på asfalt). Pass på holdningen din, og vær nøye med hvordan du bruker kroppen når du arbeider.

 

TIL FAR: Nå kan barnet overleve!
Fra nå av har barnet gode sjanser for å overleve om det skulle bli født. Selv om det bare veier litt over halvkiloen og måler i underkant av tretti centimeter.

Barn som fødes før uke 37, regnes som premature. Fødes barnet nå, er det ekstremt prematurt. Ser det ut til å bli en for tidlig fødsel, vil mor få en lungemodningssprøyte. Sprøyten inneholder kortison, som får barnets lungeceller til å skille ut surfaktant. Dette er et såpelignende stoff som forhindrer lungeblærene i å kollapse. Et for tidlig født barn er særlig utsatt for infeksjonssykdommer. Streng hygiene rundt barnet vil redusere risikoen. Barnet legges i kuvøse for å gjenskape forholdene i mors liv. Kuvøsen skjermer barnet for lys og støy, og sørger for stabil temperatur. Ulempen er at den står i veien for hudkontakt med mor og far.

Hvis barnet blir født nå, må dere regne med et lengre opphold ved en nyfødtmedisinsk spesialavdeling. Her er det profesjonelle leger og sykepleiere som tar godt vare på dere. Alle avgjørelser tas i samråd med erfarne leger. Ingen foreldre skal måtte ta vanskelige valg for sine barn. Det beste er at barnet blir der det er, i mange uker til. Modningen skjer raskt, og barnet vokser seg sterkere og sterkere for hver dag som går!

 

Noen andre som sliter med lite energi i svangerskapet ?

Hvor langt er du på vei ? 

13 kommentarer

Siste innlegg