33 fullgåtte uker + magebilder


Da var vi kommet helt til uke 33! Hvor ble tiden av ? Dette svangerskapet har i alle fall gått utrolig mye raskere enn første svangerskap, det kan jeg si med handa på hjertet. Synes godt hun kan holde seg der inne enda mange uker til, siden jeg føler jeg har mye som skulle vært gjort før hun kan komme. Stresser ikke med å få henne ut i det heletatt, og sett bort i fra alle gravidplagene jeg har som bekkenløsning, vondt i ryggen, halsbrann osv, så koser jeg meg som gravid med alle de koselige sparkene og bevegelsene. Å være gravid er noe helt fantastisk, og jeg er heldig som har fått sjansen til å bære fram to perfekte barn. Ikke alle er like heldige 🙂 

 Termin:  8 september 2013 

 På vei:  33 fullgåtte uker(32+0)

Igjen til termin:  7 uker og 2 dager (8+2)

Kjønn:  Prinsesse

 Navn:  Emma Angelica <3 

Trimester: Tredje og siste trimester !

by Browse to Save” href=”http://rannveigheitmann.blogg.no/mitt_svangerskap_uke_for_uke.html”>Neste kontroll:   20 august

Innkjøp: Stellebord og en del nye klær

Bevegelser: Hele magen beveger seg når hun snur på seg og sparker

Utålmodig:  Ikke i det heletatt. Vet at tiden som kommer etter fødselen er en utrolig krevende tid, så jeg nyter tiden som ettbarnsmamma så lenge jeg kan. 

Vektøkning:  67,7 kg, altså en vektøkning på litt over 12 kg i hele svangerskapet totalt

Vann i kroppen: Ja

Melk  i brystene:  Mye hvit melk

Strekkmerker: Ingen nye, kun to gamle små rundt navlen.

Hodet  by Browse to Save” href=”http://rannveigheitmann.blogg.no/mitt_svangerskap_uke_for_uke.html”>ned: Ifølge jordmor ligger hun med hodet langt nedi bekkenet mitt, noe som er utrolig bra og øker sjansene for en fin og feilfri fødsel. 

Tungt:  JA

Kynnere: Myye hyppige og vonde kynnere

Hodet festet:  Hodet er nesten helt festet ifølge jordmor, menikke helt enda.

Matkick: Reker? Hahaha

Plager: Vonde kynnere, nedpress og bekkensmerter. Helt jævlig å gå fort f.eks. Og å bøye seg og løfte ting.. aua. 

Humør: Mye humørsvingninger om dagen

Høygravid: I neste uke regnes jeg offisielt som høygravid

Fødselsforventninger: Vi gleder oss masse til å bli mamma og pappa til prinsessa vår <3

Vekt: 2100 g 

CRL: 29 cm 
Full lengde: 39 cm

 

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 31 uker gammelt. Ettersom det er mindre plass i livmoren, vil ikke fosteret kunne bevege seg like fritt som tidligere og bevegelsene blir mindre. Pupillene begynner å reagere på lys. Kanskje kjenner du rytmiske bevegelser ? det er kanskje fosteret som hikker!

Ingen vet hva fostre tenker eller drømmer om, men nå har fosteret REM (Rapid Eye Movement) søvn, som vanligvis indikerer en drømmefase.

 

TIL MOR: Tenk at du bærer på fremtiden!

33 uker gravid

Å se en gravid kvinne rører de aller fleste av oss, uansett alder. Det er nærmest noe magisk ved magen. Vi tiltrekkes av den på hver vår måte. Kanskje er det håpet og mulighetene som gjør det? Eller appellerer den rett og slett bare til de gode følelsene i oss?

Mange merker at ordet fødsel, som har vært fjernt og egentlig ikke har angått dem ? og som du kanskje også bevisst har skjøvet unna ? stadig dukker opp. Det kan skje til alle døgnets tider. Også midt på natten når du ikke får sove. Hvordan blir fødselen? Vil du rekke å bli klar? Hvordan kommer du til å takle situasjonen?

 

For noen er dette tiden da nattesøvnen endres. Ingen stilling er særlig god over lengre tid. Barnet beveger seg og trykker på blæren. Etter hvert som magen blir større, vil det bli vanskeligere å finne en god stilling å sove i. Noen sover bedre med mange puter i sengen, gjerne en mellom knærne og senere en under magen også. Den ideelle sovestillingen rent fysiologisk er på venstre side. Da ligger alt til rette for best mulig blodsirkulasjon, presset på blæren blir mindre, og nyrefunksjonen har best mulig forutsetning. Når du har sovnet velger imidlertid kroppen selv hva den er mest komfortabel med. Om du vil eller ikke, venner du deg nå til et annet søvnmønster. De lange, sammenhengende timene erstattes med kortere perioder. Det er god forberedelse til etter at barnet ditt er født.

 

TIL FAR: Hvordan vet man at fødselen er i gang?
Høygravide er som magneter på fødselshistorier. Folk får en sterk trang til å dele sine erfaringer når de ser en stor mage. Vordende fedre blir også, med eller mot sin vilje, servert livlige historier om rier og vannavgang. Ro ned − det du hører, er som oftest overdramatisert.

Kynnere er uregelmessige muskelsammentrekninger i livmoren som kommer og går gjennom hele svangerskapet. De blir tydeligere mot slutten og kan utløses av fysisk aktivitet eller samleie. Kynnere er ufarlige så lenge mor ikke opplever smerte. Rier (eller veer) er derimot regelmessige og kraftige, og den gravide tar sjelden feil når de melder seg. Riene stopper ikke opp, men fortsetter helt til fødselen er over. Livmoren består av 90 prosent muskler og 10 prosent bindevev. Det er enorme krefter i sving, og riene er ikke underlagt viljestyrt kontroll.

Fosteret ligger godt beskyttet av fosterhinner og fostervann inne i livmoren. Når vannet går, brister hinnene, og fostervann lekker ut gjennom skjeden. Oftest er det lett å merke når det skjer, men sparsom lekkasje kan være mindre åpenbar. Fødselen kan starte med vannavgang, men det vanligste er at riene kommer først.

Det er viktig å ha lav terskel for å kontakte ekspertisen når det nærmer seg fødsel. Det er god kompetanse på alle landets fødeinstitusjoner, men rutinene kan variere noe. Ring om dere er i tvil. Generelt bør man kontakte fødestedet dersom mor har rier som er sterke og kommer oftere enn hvert tiende minutt, ved vannavgang, dersom det blør fra underlivet, eller om mor har sterke magesmerter.

 

Hvor langt er du på vei ? 

13 kommentarer

Siste innlegg