34 fullgåtte uker + magebilder

I dag er jeg hele 34 uker på vei ! Kun 6 igjen… føler tiden bare renner ut. Såå mye jeg vil gjøre før hun kommer, og så lite tid ! Men det ordner seg nok. Denne uka har vi jo kommet på plass i ny leilighet i alle fall, så nå har jeg begynt å ordne klart til henne. Stellebordet er montert og nå skal jeg nok straks i gang med babyklesvasken så jeg kan begynne å legge inn i skuffene hennes. Redebyggeinstiktet er virkelig på plass hos meg, det bokstavelig talt klør i fingrene etter å vaske, rydde, ordne og styre her hjemme.

Ellers er det ikke så mye å si. Var som sagt en tur innom føden i går pga. lite bevegelser i magen nå i noen dager, men i dag har det virkelig tatt seg opp igjen. Prinsessa er mere aktiv enn på lenge og magen buler ut i alle veier, hihi 🙂 

   Termin:  8 september 2013 

 På vei:  34 fullgåtte uker og 1 dag (34+1)

Igjen til termin:  43 dager!! 

Kjønn:  Prinsesse

 Navn:  Emma Angelica <3 

Trimester: Tredje og siste trimester !

by Browse to Save” href=”http://rannveigheitmann.blogg.no/mitt_svangerskap_uke_for_uke.html”>Neste kontroll:   20 august

Innkjøp: Babykurv med stativ til å ha i stua, stellematte til stellebordet pluss masse småting.

Bevegelser: Var litt lite noen dager denne uka, men det kommer nok av flytting og stress ifølge jordmor på Ahus. 

Utålmodig:  Er litt utålmodig etter å se henne, men stresser overhodet ikke. Hun kan gjerne holde seg inne til termin, så mye å gjøre før hun kan komme og ikke minst har jeg lyst til å få slappe ordentlig av noen uker først. Tilværelsen som tobarnsmamma er nok krevende tenker jeg.

Vektøkning:  66 kg, altså gått ned en kg denne uka. Total vektøkning hele svangerskapet på 11 kg.

Vann i kroppen: Ja

Melk  i brystene:  Mye hvit melk

Strekkmerker: Ingen strekkmerker hverken dette svangerskapet eller forrige, kun to gamle bittesmå rundt navlen som nesten ikke synes.

Hodet  by Browse to Save” href=”http://rannveigheitmann.blogg.no/mitt_svangerskap_uke_for_uke.html”>ned: Ifølge jordmor ligger hun med hodet langt nedi bekkenet mitt, noe som er utrolig bra og øker sjansene for en fin og feilfri fødsel. 

Tungt:  JA, men står på selvom. Har ikke akkurat noe valg som hjemmeværende småbarnsmamma, hehe.

Kynnere: Myye hyppige og vonde kynnere

Hodet festet:  Hodet er nesten helt festet ifølge jordmor, menikke helt enda.

Matkick: Ingenting

Plager: Vonde kynnere, nedpress og bekkensmerter. Helt jævlig å gå fort f.eks. Og å bøye seg og løfte ting.. aua. Noen dager er verre enn andre.

Humør: Mye humørsvingninger om dagen

Høygravid: Regnes som offisielt høygravid om 3 dager

Fødselsforventninger: Har overhodet ingen frykt for fødselen, da jeg vet nøyaktig hva jeg går til. Selv om det såklart er utrolig smertefullt, men vi er jo trossalt lagd til å takle det! 

 Vi gleder oss masse til å bli mamma og pappa til prinsessa vår <3 

Vekt: 2300 g 
CRL: 30 cm 
Full lengde: 41 cm

 

OM BARNET

Fosteret er i begynnelsen av denne uken 32 uker gammelt. Nå flyter det ikke lenger, men hviler i livmoren.

Øynene åpnes når fosteret er våkent, og lukkes når det sover. Øyefargen er vanligvis blå uansett hva som blir den endelige fargen fordi pigmenteringen ikke er ferdig ennå. Endelig utvikling av øyefarge krever at øyet blir utsatt for lys, og det kan ta flere uker etter fødselen før barnet får sin endelige øyefarge. Fingerneglene begynner nå å bli så lange at fosteret kan klore seg selv.

 

 

TIL MOR: 

34 uker gravid

Kanskje føles kroppen din periodevis tung nå. Noen føler seg ukomfortable med denne “rare” og uvante gravide kroppen. Andre er fortrolige med den og viser magen stolt frem med trange klær og kjærlige klapp, de riktig strutter. Hvordan er det med deg? Det er en stor investering som ligger i alle ukene du har bak deg. Du gjør en flott jobb! Det gjør kroppen din også.

Kanskje har du merket at det kommer litt væske ut av brystene, særlig om natten? Hormonene får brytstene dine til å svulme opp og fylles med melk. Lekker du mye, kan det være praktisk å sove på et håndkle. Ikke forsøk å press ut melken. Denne tidligste melken kalles kolostrum og er gulaktig. Er det ikke flott at kroppen din viser deg at den er i rute? Den gjør seg klar til de nye oppgavene som venter den. Melken som dannes, er spesiallaget til babyens første måltid.

Men ? visste du at de samme hormonene som påvirker dine bryster, også påvirker barnets brystkjertler? De kan også svulme opp. Noen ganger kommer de til og med litt væske fra nyfødte barns bryst. Den kalles “heksemelk” og har fascinert mange opp gjennom tidene.

Livmoren er gjennomsnittlig 15 cm over navlen nå.

 

TIL FAR: Hva skjer under fødselen?
Mor er i aktiv fødsel når hun har fire centimeter åpning og regelmessige rier som kommer hyppigere enn hvert tiende minutt. Gjennomsnittlig fødselslengde er åtte timer, mens kun én av ti fødsler varer mer enn 16 timer. Jordmoren vurderer fremgangen ved å kjenne på åpningen av livmorhalsen. Denne må åpne seg helt før barnet kan passere.

Barnet overvåkes ved hjelp av CTG (cardiotokografi). Apparatet består av to elektroder som festes rundt mors mage. Den ene måler barnets hjertefrekvens, mens den andre måler mors rieaktivitet. CTG-overvåkningen kan blant annet avsløre om fosteret får for lite surstoff, eller om navlestrengen er i klem. Mot slutten av fødselen kan en elektrode festes til barnets hodet for nøyaktig måling av puls. I samme prosedyre kan melkesyrenivået bestemmes med en blodprøve.

Noen kvinner opplever riene som særlig smertefulle, for andre er utdrivningsfasen det verste. Lystgass vil kunne lindre under riene. Epiduralbedøvelsen har god smertelindrende effekt og er en form for bedøvelse som settes i ryggmargskanalen av anestesileger.

Under normale fødsler kan jordmor være ute i lengre perioder. Da er det godt å vite at hjelpen kommer om dere drar i snoren. Mot slutten blir det mer folksomt. Barnepleier er til stede, og legen tilkalles ved behov. Det er likevel dere som spiller hovedrollen. Ikke glem dette når du klipper navlesnoren, og barnet legges på mors bryst.

 

Hvor langt er du på vei ? 

18 kommentarer

Siste innlegg